Alfréd
-2 °C
2 °C

200 bevándorló rohamozta meg a kerítést

2014.02.28. 16:29

Több mint kétszáz afrikai tört be a Spanyolország birtokában lévő, de Marokkó keleti felén található Melilla városába. A BBC tudósítója szerint a főleg Kamerunból és Egyenlítői Guineából származó emberek hajnali öt felé kezdték tömegesen megmászni az enklávét körülvevő erős kerítést.

Az összehangolt behatolás során több próbálkozót összevagdosott a  szögesdrót, és a településre bejutó emberek a rendőrökkel is összecsaptak. A bejutók végül győzedelmes énekszó kíséretében vonultak a bevándorlási hivatalhoz, úgy érezve, most innen már egyenes az út vezet az Európai Unióba. Úgy tűnik azonban, hogy korán örültek, a hatóságok valószínűleg ki fogják őket toloncolni. Az 500 lakosra szabott Melillában már így is 1300 ember zsúfolódik össze.

A spanyol felségterületnek számító észak-afrikai városokban – főleg a Gibraltári-szoros marokkói oldalán fekvő Ceutában – mindennaposak az illegális határátlépési kísérletek, de ez a hullám volt az eddigi legnagyobb. Az illegális bevándorlás az Európai Unió egyik legégetőbb külpolitikai kérdésévé vált, miután az amúgy is rossz gazdasági helyzetben lévő mediterrán államok egyre több lélekvesztővel próbálkozó menekültet kénytelenek vagy befogadni, vagy a Földközi-tengerből kimenteni. Intő jel volt azonban, hogy tavaly októberben Lampedusa környékén már a mentés sem sikerült, több mint 300 menekülttel a fedélzetén elsüllyedt egy Líbiából Olaszország felé tartó szállítóhajó.

A menekültek egy része a súlyos válsággal küzdő Maghereb-országokból érkezik az európai partokra, de az éghajlatváltozás miatt a Szaharától délre fekvő Száhel-övezetből is tömegek kelnek útra a távoli jólét felé. Ez a vállalkozás nem mindig sikerül, tavaly például egész családok haltak szomjan, miután a semmi közepén lerobbant az őket szállító teherautó.