A NAV és a rendőrség is vizsgálja a KÉSZ-csoportot

2014.02.28. 17:03 Módosítva: 2014.02.28. 17:14
A kecskeméti rendőrség és az adónyomozók is vizsgálják a KÉSZ-csoport egyik cégét, amely fontos szerepet kapott a szegedi szuperlézer, az ELI kutatóközpont megépítésére kiírt tenderben. A KÉSZ egyébként elbukta a 27 milliárdos megrendelést, amelyre hazai hátterű cégek közül egyedüliként pályázott.

Az Index információi szerint a széles körű hatósági vizsgálat indult egy KÉSZ-csoport egyik tagja ellen.

A Kossuth tér felújítását is végző szegedi központú vállalkozás indult az uniós forrásokból megvalósuló szegedi ELI-kutatóközpont megépítésére kiírt tenderen. A 27 milliárd forintos beruházás iránt számos cég érdeklődött, de a kiírási feltételek alapján végül csak két társaság adott be pályázatot. Több mint féléves huzavona után január végén a KÉSZ-csoport versenytársát, a Strabag–Swietelsky-konzorciumot hozták győztesnek.

Mint arról korábban hírt adtunk a KÉSZ pályázatát érvénytelenítették.

A döntő bizottság az egyik fő indoka az volt, hogy a KÉSZ pályázatához kezességet nyújtó kecskeméti Mi-Be Alfa Ingatlanhasznosító Kft. könyvelését a pályázat benyújtása előtt megváltoztatták. A bírálók szerint a 2008–2012 közötti időszakra kiterjedő önrevízió kifejezetten azért történt, hogy a céget alkalmassá tegyék a pályázati előírásokban szereplő feltételek teljesítésére, és a papírokban szerepeltethető legyen a KÉSZ Zrt. fizetőképtelensége esetére „pénzügyi kapacitást nyújtó szervezetként”. A közel 3 milliárdos saját tőkével rendelkező kft. üzleti beszámolóiban az önrevízió hatására javultak eredmények, ezt azonban a bírálóbizottság nem nézte jó szemmel.

Az Index kérdésére a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán elmondták, hogy egy bejelentés alapján feljelentés kiegészítést folytat számvitel rendjének megsértése vétség miatt. A Kecskeméti Rendőrkapitányságon a „büntetőeljárás nyomozási szakaszára” tekintettel megtagadták a válaszadást, de a rendőrség sem cáfolta, hogy nyomozás indult volna a Mi-Be Alfa ügyében.