Ukrán luxushelikoptert rejtegetnek Budaörsön

2014.02.28. 20:35 Módosítva: 2014.02.28. 20:36
Az Ukrajnából menekülő Viktor Janukovics helikoptere áll a budaörsi repülőtéren - a reptéren legalábbis sokan ezt hiszik az őrzött hangárba dugott Eurocopterről. Az biztos, hogy a drága, bérelt gépen három napja egy öltönyös csapat érkezett Magyarországra. A gazdasági tárca megerősítette, hogy ukrán gépről van szó, de a gép utasairól nem tudott felvilágosítást adni. De könnyen lehet, hogy ez ugyanaz a helikopter, amely Kárpátalján napokkal korábban már riadalmat okozott, de semmi köze az ukrán elnök meneküléséhez.

Három napja, február 25-én egy luxuskategóriás helikopter érkezett Ukrajnából a budaörsi reptérre. Névtelenül nyilatkozó forrásunk szerint a landolás után a gépből „öltönyös ukrán urak és vállrojtos pilóták szálltak ki". Aznap a reptéren már a gép érkezése előtt elterjedt,hogy Viktor Janukovics megbuktatott elnök helikopterét várják.

Negyedmillióért a Kajmán-szigetekről is

Azt több forrásból is sikerült megerősítenünk, hogy az EC-145 típusú, UR-CLJ lajstromjelű helikopter jelenleg egy budaörsi hangárban, oldtimer gépek között állomásozik. Egyik forrásunk azt mondta, „jól el van rejtve".

A helikopterről annyit lehet még tudni, hogy egy Challenge Aero nevű, luxusrepülőket és luxushelikoptereket üzemeltető cég tulajdonában áll 2012 óta.  A cég az ukrán bizniszjáratok piacának 15 százalékát fedi le. Tulajdonosa egy Szergej Nyikiforov nevű orosz anyanyelvű férfi, aki évek óta csak ezzel az üzlettel foglalkozik. A cég nem titkolja, hogy egy kivételezett rétegnek nyújt szolgáltatást, és ha kell, negyedmillió dollárért akár a Kajmán-szigetekről is gyorsan hazarepítik az embert.

A Challenge Aerót megkerestük telefonon is. Kollégánk rákérdezett, hogy mit csinál itt a kérdéses helikopter, mire a háttérből egy női hang odakiálltott a telefont felvevő titkárnőnek, hogy „ne mondj semmit, rakd le a telefont!".

Kormányzati körökben azt állították, nincs tudomásuk arról, hogy politikai támogatással ukrán vezetőket engedtek volna berepülni az országba.

A légügyi hatóságot felügyelő gazdasági minisztériumban kérdésünkre megerősítették, hogy ukrán felségjelű a budaörsi reptéren álló helikopter, arról azonban a tárca nem tudott felvilágosítást adni, hogy a gép utasai milyen céllal érkeztek.

Ungvárról jött

Műszaki adatai szerint a gép egy tankkal körülbelül 670 killométert tud megtenni, ami körülbelül a Kijev-Ungvár távnak felel meg. Egyik forrásunktól azt is tudjuk, hogy a gép Ungvárról indult Budaörsre. Hogy oda honnan érkezett, azt nem tudni.

2148452
Fotó: Igor Bubin / airliners.net

Érkezhetett-e a géppel Janukovics?

A helikopter lényegében bármilyen VIP személyt szállíthatott Budaörsre, hiszen az elmúlt napokban az ukrán politikai elit jelentős részének volt jó oka menekülésre. Tény azonban, hogy Janukovics pontos tartózkodási helyéről a hét elején szinte semmit nem lehetett tudni.

A bukott elnök múlt pénteken Kijevből helikopterrel Harkovba menekült. Innen szombaton szintén helikopterrel érkezett Donyeckbe, ahol a reptérre ment. Egy magángépen megpróbált Oroszországba repülni, de a határőrök nem engedték felszállni, mert nem voltak meg a szükséges papírjai. Ezért Donyeckből autóval Luganszkba menekült, vasárnap pedig megérkezett Balaklavába, ahol a Belbek reptérről akart elrepülni, de az sem jött össze.

Janukovics a legtöbb testőre hátrahagyásával, három autóval indult el Balaklavából. Hivatalosan csak csütörtökön jelentették be, hogy menedéket kapott Oroszországtól, de azt még mindig nem tudni, pontosan hogyan jutott oda és hol volt vasárnaptól csütörtökig.

Elsőre nem tűnik ésszerű elgondolásnak, hogy Janukovics óriási kitérővel, esetlegesen Magyarország érintésével próbáljon Moszkvába repülni egy Oroszországhoz közeli, orosz katonai bázisról. A Krími félszigeten azonban kétszer is kudarcba fulladt a menekülési kísérlete, sokan tudták, hogy ott van, és azt is, hogy Oroszország felé akar távozni. Arra viszont, hogy nyugat felé repül, valószínűleg nem sokan számítottak.

Csak szervízbe hoztak egy gépet?

A Szon.hu korábban márírt egy helikopterről, amely Kárpátalján felbukkant és kisebb riadalmat okozott a helyi civilek körében. A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy az a gép a charterjáratokat bonyolító Challenge Aero cégé, és üresen érkezett Lemberg érintésével Kijevből a kárpátaljai megyeszékhelyre. A legénység úticélja Magyarország, ahol a helikopter rendszeres karbantartását végzik.  • Hírek
  • Hírek