Vaklárma a kárpátaljai menekülthullám

2014.03.03. 02:08 Módosítva: 2014.03.03. 09:59

Nem volt kiugró személy- vagy autóforgalom az elmúlt napon az ukrán-magyar határszakaszon, menekültkérelmet sem terjesztett elő senki, írta közleményében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság és a Belügyminisztérium.

Németh Zsolt külügyi államtitkár az M1 Ma Reggel című műsorában azt mondta, nem érkeznek ezres nagyságrendben Magyarországra kárpátaljai magyarok, ugyanakkor a nagyszőlősi járásból „egy álhír miatt, miszerint általános mozgósítás van Ukrajnában, valóban elindult több száz fiatal".

Németh szerint nincs általános mozgósítás, csak készenlétbe helyezték a hadsereget, ezért az ukrán állampolgárságú magyaroknak nem kell attól félniük, hogy besorozzák őket. A Magyarországon felállított operatív törzs viszont felkészült egy esetleges menekülthullámra is.

Lőrincz Gusztáv, Tiszabecs polgármestere az Indexnek azt mondta, ő nem lát változást: „Tiszabecsen rendben van minden, nincs mit kezelni. Nem látok a mindennapi életben változást” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy azért tartják a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, és meleg teát és szendvicset osztottak vasárnap éjjel.

Lőrincz szerint vasárnap 31 embernek adtak melegedőt az öregek napköziotthonában. Főleg férfiakból állt a csoport, de egy nő, egy fiatalkorú és egy gyerek volt köztük. Az önkormányzat négy heverővel tudta berendezni a helyiséget, melyre öt rendőrjárőr vigyázott. Voltak köztük magyar állampolgárok is, mások ukrán útlevéllel érkeztek, az útlevélszámokat az önkormányzat és a belügyminisztérium összeírták.

Éjszaka még azzal hívta az Indexet Tiszabecsről a Jobbik parlamenti képviselője, a mátészalkai Apáti István, hogy tömegesen megindultak vasárnap a kárpátaljai magyarok Magyarország felé az ukrán határon. A képviselő azt mondta, nem hivatalos tájékoztatás szerint vasárnap körülbelül ezer ember lépett át a tiszabecsi határátkelőhelyen, ami ötszöröse az átlagosnak.

A tiszabecsi határőrségtől telefonon még a későbbi közleményeknek ellentmondva azt mondták, hogy vasárnap nagyobb forgalom volt, mint szokott. Hivatalos választ azonban nem adtak, azt mondták, csak a határrendészet sajtóosztálya adhat napközben.

Apáti szerint nagyrészt 18-45 év közötti férfiak jöttek át a sorozástól tartva. Pánikszerű menekülésről beszélt, neki azt mondták, azért jönnek, mert nem akarnak részt venni egy háborúban, amihez semmi közük sincs. Apáti telefonos tájékoztatása szerint az átmenekülő emberek nagy része talált szállást magának, de Tiszabecsen az éjszaka folyamán próbálnak elhelyezni még körülbelül száz embert. Apáti az egyik csoportról fotót is küldött, ahogy egy éjszakai presszónál várakoznak.

Vasárnap éjjel arról is érkezett hír, hogy  Beregszászon pánik tört ki a kárpátaljai magyar közösségében az ukrajnai mozgósítás elrendelésének kijevi bejelentése után. Az ottani polgármester szerint nincs okuk aggodalomra a kárpátaljai magyaroknak, mert sem a megyében, sem pedig Beregszászon nem folyik mozgósítás.

Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Megyei Állami Televízió és Rádió vezérigazgató-helyettese tegnap maga is ott volt a határon Beregsuránynál, nem látott sem fennakadást, sem megnövekedett forgalmat. Kulin az Indexnek elmondta: a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnokság vezetője, aki többször is szerepelt a náluk, megerősítette: földrajzi helyzete miatt Kárpátaljára nem vonatkozik az ukrajnai általános mozgósítás. Önkéntesnek egyébként hatszázan jelentkeztek félkatonai szervezetekbe, de ez nem számít hivatalos katonaságnak.  • Tippek
  • Hírek