Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ez megint egy balhés fóti választás lehet

2014.03.04. 17:24

Megtámadta a vasárnapi fóti időközi önkormányzati választás eredményét Takács István, aki a baloldali Összefogás színeiben másodikként végzett a polgármesterségért vívott küzdelemben – írja az MTI.

A politikus kedden azt mondta, a megismételt időközi választás eredményeinek megsemmisítését és új választás kiírását kéri a helyi választási bizottságnak (hvb) délután átadott beadványában.

Szerint többszörös visszaélések történtek vasárnap: a kampánycsend-sértés mellett szervezett szavazószállítást, szavazásra buzdító SMS-eket is jeleztek aktivistáik, valamint felvetődött a láncszavazás gyanúja is.

A három polgármesterjelölt közül vasárnap a jelenleg a város alpolgármesteri tisztét betöltő Bartos Sándor győzött, míg a novemberben az élen végző Takács István, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP jelöltje 1913 szavazattal (42,41 százalék) a második lett. A legkevesebb, 337 voksot (7,47 százalék) Mádly Zsolt független jelölt, Fót egykori polgármestere kapta.

Fóton azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet tavaly szeptemberben lemondott mind polgármesteri posztjáról, mind pedig az 1-es számú választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumáról.

Nem ez volt ugyanakkor az első választás: a tavaly november 24-én tartott voksolás eredményét a szavazók egy részének szervezett szállításával összefüggő jogorvoslati, illetve felülvizsgálati kérelmek alapján a Budapest Környéki Törvényszék megsemmisítette, és új választási eljárás lefolytatását írta elő.

A fóti önkormányzati választások kálváriájáról szóló cikkünket itt olvashatja.

Fót falja a fideszes polgármestereket

A 19 ezer lakosú Fóton tavaly novemberben azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is. Elmondása szerint nem bírta az állandó harcot az– egyébként fideszes többségű– képviselő-testülettel.

2008 óta egyébként három fideszes polgármestert„használt el” Fót. 2010-ben Cselőtei párttársát, Mádly Zsoltot váltotta, mert a párt nem őt indította a választáson. Mádly hivatali ideje nem volt problémamentes, orrba verésig fajuló viták tarkították a testületi üléseket, a hivatalából többször felfüggesztették, és a képviselő-testület is kezdeményezett ellene fegyelmit.

Mádly 2009-ben lett polgármester, azután hogy a bíróság 2008-ban megfosztotta polgármesteri tisztségétől Szent-Iványi Gézát, mert az visszaélt a Cora által adományozott étkezési jegyekkel. Eltűnt ugyanis kétmillió forintnyi étkezési jegy, ami miatt a képviselő-testületben is megpróbálták Iványit eltávolítani posztjáról, ez azonban csak az ítélettel sikerült.

Idén ősszel pedig ismét polgármestert választanak majd a fótiak: a rendes önkormányzati választásokon újra szavazniuk kell majd a város vezetőiről.