Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felkészülnek a Balaton kiöntésére

2014.03.04. 19:36

Az előrejelzések szerint szerda estétől északi szél várható, ami a mélyebben fekvő településrészekre kinyomhatja a tó vizét. Balatonfenyvesen kedden bejárást tartott a település vezetése a katasztrófavédőkkel és a vízügyesekkel, Siófokon pedig figyelőszolgálatot rendelt el a polgármester.

Csütörtök délben lesz a legerősebb szél

Szerdán északira forduló és estétől erősödő szél várható a Balatonnál. A legerősebb széllökésekre csütörtökön a déli órákban lehet számítani, ekkor a tó nyugati medencéjében óránként 65 kilométeres, a keleti medencéjében 40-45 kilométer/órás erősségű szél is lehetséges, amely várhatóan csak csütörtök estétől mérséklődik. A térségben a következő napokban 6-8 milliméternyi lehulló csapadékkal számolnak, ami szokásosnak mondható ebben az időszakban.

Emelkedik a vízszint

A Balaton vízszintje kedden már elérte a 128 centimétert, ez 18 centiméterrel magasabb a szabályozási maximumnál. A Sió-zsilip nyitását múlt pénteken, 127 centiméteres vízállásnál megkezdték. Azonban a vízgyűjtő területről jelenleg intenzívebben folyik be víz a Balatonba, mint amekkora a vízeresztés kapacitása, ezért következő napokban még a vízszint emelkedésére kell számítani.

Kedden bejárást tartottak a település nyolc kilométernyi hosszú partszakaszán katasztrófa-védelmis és vízügyes szakemberekkel. Elmondta, hogy néhány kertben már több napja áll a kicsapódó, átszivárgó Balaton vize. Ha az erősebb északi szélben hullámok is keletkeznek, 50-150 ingatlant is elérhet a víz, ami emberéletet nem veszélyeztet ugyan, de jelentős anyagi károkat okozhat.

Hullámverés is várható

A homokzsákokkal való védekezésnek nem látják értelmét, miután itt egy pár napig tartó jelenségről van szó, amit követően a kiömlő víz visszajut a mederbe.

Balatonfenyves, ami a tópart egyik legmélyebben fekvő települése, csak akkor támogatná a Balaton vízszintjének turisztikai ágazat által szorgalmazott megemelését, ha ehhez beruházásokat hajtanak végre a partvonalán, valamint a csatornarendszerében, amit több évtizeddel ezelőtt, még az 1 méteres üzemi vízszintmaximumhoz építettek ki.

A magas vízállás és a szerdától várható szél miatt Siófok önkormányzata kedden közleményben tájékoztatott arról, hogy Balázs Árpád (Fidesz-KDNP) polgármester figyelőszolgálatot rendelt el a város partszakaszára a következő napokra.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy az erősödő szélben a víztükör megbillenése és hullámverés várható, a Balaton kicsaphat a partra. Siófok felkészült az esetleg szükséges védekezésre.

Az értékek megóvása miatt beinduló figyelőszolgálatot a Városőrség a Balatoni Vízügyi Kirendeltség munkatársaival közösen látja el. A polgármester arra kéri a mélyebben fekvő, illetve pincével, mélygarázzsal rendelkező ingatlanok tulajdonosait, hogy szerdától péntekig fokozottan figyeljenek ingatlanjaikra, és probléma esetén hívják a Városőrséget a 84/506-540-es telefonszámon.