Mária
18 °C
28 °C

Felkészülnek a Balaton kiöntésére

2014.03.04. 19:36

Az előrejelzések szerint szerda estétől északi szél várható, ami a mélyebben fekvő településrészekre kinyomhatja a tó vizét. Balatonfenyvesen kedden bejárást tartott a település vezetése a katasztrófavédőkkel és a vízügyesekkel, Siófokon pedig figyelőszolgálatot rendelt el a polgármester.

Csütörtök délben lesz a legerősebb szél

Szerdán északira forduló és estétől erősödő szél várható a Balatonnál. A legerősebb széllökésekre csütörtökön a déli órákban lehet számítani, ekkor a tó nyugati medencéjében óránként 65 kilométeres, a keleti medencéjében 40-45 kilométer/órás erősségű szél is lehetséges, amely várhatóan csak csütörtök estétől mérséklődik. A térségben a következő napokban 6-8 milliméternyi lehulló csapadékkal számolnak, ami szokásosnak mondható ebben az időszakban.

Emelkedik a vízszint

A Balaton vízszintje kedden már elérte a 128 centimétert, ez 18 centiméterrel magasabb a szabályozási maximumnál. A Sió-zsilip nyitását múlt pénteken, 127 centiméteres vízállásnál megkezdték. Azonban a vízgyűjtő területről jelenleg intenzívebben folyik be víz a Balatonba, mint amekkora a vízeresztés kapacitása, ezért következő napokban még a vízszint emelkedésére kell számítani.

Kedden bejárást tartottak a település nyolc kilométernyi hosszú partszakaszán katasztrófa-védelmis és vízügyes szakemberekkel. Elmondta, hogy néhány kertben már több napja áll a kicsapódó, átszivárgó Balaton vize. Ha az erősebb északi szélben hullámok is keletkeznek, 50-150 ingatlant is elérhet a víz, ami emberéletet nem veszélyeztet ugyan, de jelentős anyagi károkat okozhat.

Hullámverés is várható

A homokzsákokkal való védekezésnek nem látják értelmét, miután itt egy pár napig tartó jelenségről van szó, amit követően a kiömlő víz visszajut a mederbe.

Balatonfenyves, ami a tópart egyik legmélyebben fekvő települése, csak akkor támogatná a Balaton vízszintjének turisztikai ágazat által szorgalmazott megemelését, ha ehhez beruházásokat hajtanak végre a partvonalán, valamint a csatornarendszerében, amit több évtizeddel ezelőtt, még az 1 méteres üzemi vízszintmaximumhoz építettek ki.

A magas vízállás és a szerdától várható szél miatt Siófok önkormányzata kedden közleményben tájékoztatott arról, hogy Balázs Árpád (Fidesz-KDNP) polgármester figyelőszolgálatot rendelt el a város partszakaszára a következő napokra.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy az erősödő szélben a víztükör megbillenése és hullámverés várható, a Balaton kicsaphat a partra. Siófok felkészült az esetleg szükséges védekezésre.

Az értékek megóvása miatt beinduló figyelőszolgálatot a Városőrség a Balatoni Vízügyi Kirendeltség munkatársaival közösen látja el. A polgármester arra kéri a mélyebben fekvő, illetve pincével, mélygarázzsal rendelkező ingatlanok tulajdonosait, hogy szerdától péntekig fokozottan figyeljenek ingatlanjaikra, és probléma esetén hívják a Városőrséget a 84/506-540-es telefonszámon.