Hamis jogosítványokat árult a tolmács

2014.03.04. 10:24

Az ügyészség szerint külföldieket segített hozzá magyar jogosítványhoz egy hivatásos tolmács – írja az MTI. A vádlott hivatásos tolmácsként látott el fordítási feladatokat különböző hatóságok előtt.

A férfi 2008-ban kereste meg egy köztisztviselő ismerősét, hogy segítsen neki külföldi jogosítványok honosításában. Ezután a hozzá forduló külföldieknek felajánlotta, hogy 30 ezer és 60 ezer forint közötti összegért soron kívül magyar vezetői engedélyhez juttatja őket.

A férfi tudott arról, hogy az ügyfelei nem voltak jogosultak a külföldi okmányok honosítására (például nem volt meg a hathónapos magyarországi tartózkodás), de rávette az okmányirodai ügyintézőt, hogy tekintsen el ettől.

Több mint száz, főleg afgán, iraki, iráni ügyfélnek adtak így gyakran hamis adatokat tartalmazó jogosítványt. Ezek ezután egész Európában érvényes voltak. Az ügyintéző ellen az ügyészség már korábban, 2013 októberében vádat emelt, a tolmács ellen most emeltek vádat, többek közt 110 rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisításban vádolják felbujtással.