Milliós büntetés dohányozni tilos tábla miatt

2014.03.04. 04:15 Módosítva: 2014.03.04. 10:13

Nagyon meglepődött a Westend oldalában található Laza nevű kávézó tulajdonosa, amikor nemrég megkapta a budapesti kormányhivatal VI. kerületi Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének határozatát. A helyet azért büntették meg egymillió forintra, mert nem tették ki a dohányozni tilos táblát.

Teljesen megérdemelt reális összeg, tekintve azt a hatalmas pofont, amit a társadalomnak adtunk azzal, hogy az ideiglenesen téliesített nyári teraszunkon nem volt kitéve ideiglenesen a dohányzást tiltó tábla.

- ironizált a Facebookon Nagy Péter, a hely tulajdonosa. A tulajdonos az Indexnek azt mondta: szerinte az ilyen aránytalan bírságok a kisebb vendéglátóhelyek végét is jelenthetik. A téli hónapokban az ő forgalmuk sem éri el egy hónapban az egymillió forintot, amiből ráadásul több ember bérét is ki kellene fizetni. 

A Laza a Westend melletti sétányon működik. A bárpult, az asztalok és a székek tulajdonképpen a járda díszkövén állnak. Jó időben ez egy szabadtéri hely, ahol a bejárattól 5 méterre ülve és kávézgatva is lehet dohányozni. A Lazát azonban télre több budapesti helyhez hasonlóan ideiglenesen befedik. Innentől zárt térnek minősül.

DSCF2173

A helyet január 23-án ellenőrizték. Ahogy a határozatban olvasható, az ellenőr sem a bejáratnál, sem a vendégek számára jól látható helyen nem látott dohányzást tiltó táblát. A határozatban azt is felrótták, hogy a vendégeknek a kávézó közelében sem jelöltek ki dohányzóhelyet.  

Az ellenőr ugyan senkit nem látott dohányozni a Lazában, viszont több csikket is látott a kávézó kövezetén. A tulajdonos szerint az a néhány összeszáradt csikk bármikor, akár még a hely novemberi befedése előttről is ott ragadhatott a térkő széles fugáiban.

Az ellenőrzéskor semmit sem mondtak, csak szóban jelezték, hogy tegyék ki a dohányozni tilos táblákat, amit aznap meg is tettek, mondta az indexnek a tulajdonos. Ezután kapták meg az egymilliós bírságról szóló határozatot. A tulajdonos furcsának tartja, hogy a határozat indoklásának ötödik bekezdése egy egészen másik helyről szól, amihez semmi közük. Nem érti, hogy került az oda, feltehetően rosszul kopizták a szöveget a hivatalban.

Az egymilliós bírságot alapvetően nem az eldobott csikkek, azaz a vélt vagy valós dohányzás miatt szabták ki. Az ellenőrök ugyanis nem nyomozhatnak. Ilyenért akkor büntethetnek, ha tetten érnek valakit zárt helyen való dohányzásért. A tiltó tábla hiánya miatt a törvény szerint 1-2,5 millió forint bírság szabható ki. A határozatban ugyanakkor mégiscsak szerepel, hogy súlyosbító körülményként értékelték a szétszórt csikkeket a földön, és azt, hogy kint sem jelöltek ki dohányzóhelyet. 

A tulajdonos fellebbezni fog. Az Indexnek azt mondta: a bérleti szerződésükből egyértelmű, hogy a Laza a Westendben egy társasházi kitelepülési pont, azaz elvileg az összes westendes szabály érvényes rá külön tábla nélkül is. A tulajdonos azt mondta: a többi, Westenden belüli vendéglátóhelyen sincs külön dohányzást tiltó tábla, hiszen az embereknek evidens, hogy a plázában nem lehet dohányozni. 

unnamed

Az ellenőrök a dohányzást nem egy csikk alapján feltételezték, hanem arról, hogy a kávézó pultja körül és a padozat réseiben dohányzásra utaló nyomok – elszórt cigarettavégek – voltak láthatók, válaszolta kérdésünkre Szivák Bernadett, Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtófőnöke. A táblák hiányáról és a zárt légtérben történő dohányzásra utaló nyomokról fotókat is készítettek.

A kormányhivatal felhívta a figyelmet arra, hogy csak a törvény hatályba lépésekor volt türelmi idő (2012 első három hónapjában), amikor az ellenőrök először csak figyelmeztették a vendéglátósokat a hiányosságokra. Azóta a nemdohányzók védelméről szóló törvény jogszabálysértés esetén kötelező bírságolást ír elő. Ez ellen lehet fellebbezni és részletfizetést is lehet kérni. A kormányhivatal azt elismerte, hogy határozatuk indoklásába valóban hiba csúszott, azaz egy oda nem tartozó bekezdés is belekerült. 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál kérdésünkre azt mondták: tavaly ősszel többször is felhívták a vendéglátósok figyelmét a fokozott ellenőrzésekre. Arra is figyelmeztettek, hogy semmilyen zárt térben nem megengedett a dohányzás, azaz a kerthelyiségek, utcai kitelepülések helyszíneinek befedésével azok zárt térré alakulnak, ahol szigorúan tilos a dohányzás.

Öt nyelven kell már kiírni

Idén március 1-jétől mindenhol egységes feliratokkal kell tiltani a dohányzást. A feliratoknak legalább A4-es méretűnek kell lennie, sőt a vonatkozó kormányrendelet még a minimális betűnagyságot is meghatározza, hogy a szöveg jól látható legyen . A feliraton nemcsak magyarul, hanem angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a „Dohányzásra kijelölt hely” és a „Tilos a dohányzás!” felhívásnak.

Az új táblákra ki kell írni a helyi tarifával hívható 06 40 200 493-as kék számot is, ahol a leszokáshoz nyújtanak támogatást, illetve a törvény előírásainak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni. A táblán szerepelnie kell a Leteszemacigit.hu-nak is, amelyen szintén a leszokni vágyók kaphatnak segítséget. 

Ezt a cikket az Index Facebook-oldalán kommentelheti.