Judit
2 °C
7 °C

Milliós büntetés dohányozni tilos tábla miatt

2014.03.04. 04:15 Módosítva: 2014-03-04 10:13:01

Nagyon meglepődött a Westend oldalában található Laza nevű kávézó tulajdonosa, amikor nemrég megkapta a budapesti kormányhivatal VI. kerületi Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének határozatát. A helyet azért büntették meg egymillió forintra, mert nem tették ki a dohányozni tilos táblát.

Teljesen megérdemelt reális összeg, tekintve azt a hatalmas pofont, amit a társadalomnak adtunk azzal, hogy az ideiglenesen téliesített nyári teraszunkon nem volt kitéve ideiglenesen a dohányzást tiltó tábla.

- ironizált a Facebookon Nagy Péter, a hely tulajdonosa. A tulajdonos az Indexnek azt mondta: szerinte az ilyen aránytalan bírságok a kisebb vendéglátóhelyek végét is jelenthetik. A téli hónapokban az ő forgalmuk sem éri el egy hónapban az egymillió forintot, amiből ráadásul több ember bérét is ki kellene fizetni. 

A Laza a Westend melletti sétányon működik. A bárpult, az asztalok és a székek tulajdonképpen a járda díszkövén állnak. Jó időben ez egy szabadtéri hely, ahol a bejárattól 5 méterre ülve és kávézgatva is lehet dohányozni. A Lazát azonban télre több budapesti helyhez hasonlóan ideiglenesen befedik. Innentől zárt térnek minősül.

DSCF2173

A helyet január 23-án ellenőrizték. Ahogy a határozatban olvasható, az ellenőr sem a bejáratnál, sem a vendégek számára jól látható helyen nem látott dohányzást tiltó táblát. A határozatban azt is felrótták, hogy a vendégeknek a kávézó közelében sem jelöltek ki dohányzóhelyet.  

Az ellenőr ugyan senkit nem látott dohányozni a Lazában, viszont több csikket is látott a kávézó kövezetén. A tulajdonos szerint az a néhány összeszáradt csikk bármikor, akár még a hely novemberi befedése előttről is ott ragadhatott a térkő széles fugáiban.

Az ellenőrzéskor semmit sem mondtak, csak szóban jelezték, hogy tegyék ki a dohányozni tilos táblákat, amit aznap meg is tettek, mondta az indexnek a tulajdonos. Ezután kapták meg az egymilliós bírságról szóló határozatot. A tulajdonos furcsának tartja, hogy a határozat indoklásának ötödik bekezdése egy egészen másik helyről szól, amihez semmi közük. Nem érti, hogy került az oda, feltehetően rosszul kopizták a szöveget a hivatalban.

Az egymilliós bírságot alapvetően nem az eldobott csikkek, azaz a vélt vagy valós dohányzás miatt szabták ki. Az ellenőrök ugyanis nem nyomozhatnak. Ilyenért akkor büntethetnek, ha tetten érnek valakit zárt helyen való dohányzásért. A tiltó tábla hiánya miatt a törvény szerint 1-2,5 millió forint bírság szabható ki. A határozatban ugyanakkor mégiscsak szerepel, hogy súlyosbító körülményként értékelték a szétszórt csikkeket a földön, és azt, hogy kint sem jelöltek ki dohányzóhelyet. 

A tulajdonos fellebbezni fog. Az Indexnek azt mondta: a bérleti szerződésükből egyértelmű, hogy a Laza a Westendben egy társasházi kitelepülési pont, azaz elvileg az összes westendes szabály érvényes rá külön tábla nélkül is. A tulajdonos azt mondta: a többi, Westenden belüli vendéglátóhelyen sincs külön dohányzást tiltó tábla, hiszen az embereknek evidens, hogy a plázában nem lehet dohányozni. 

unnamed

Az ellenőrök a dohányzást nem egy csikk alapján feltételezték, hanem arról, hogy a kávézó pultja körül és a padozat réseiben dohányzásra utaló nyomok – elszórt cigarettavégek – voltak láthatók, válaszolta kérdésünkre Szivák Bernadett, Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtófőnöke. A táblák hiányáról és a zárt légtérben történő dohányzásra utaló nyomokról fotókat is készítettek.

A kormányhivatal felhívta a figyelmet arra, hogy csak a törvény hatályba lépésekor volt türelmi idő (2012 első három hónapjában), amikor az ellenőrök először csak figyelmeztették a vendéglátósokat a hiányosságokra. Azóta a nemdohányzók védelméről szóló törvény jogszabálysértés esetén kötelező bírságolást ír elő. Ez ellen lehet fellebbezni és részletfizetést is lehet kérni. A kormányhivatal azt elismerte, hogy határozatuk indoklásába valóban hiba csúszott, azaz egy oda nem tartozó bekezdés is belekerült. 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál kérdésünkre azt mondták: tavaly ősszel többször is felhívták a vendéglátósok figyelmét a fokozott ellenőrzésekre. Arra is figyelmeztettek, hogy semmilyen zárt térben nem megengedett a dohányzás, azaz a kerthelyiségek, utcai kitelepülések helyszíneinek befedésével azok zárt térré alakulnak, ahol szigorúan tilos a dohányzás.

Öt nyelven kell már kiírni

Idén március 1-jétől mindenhol egységes feliratokkal kell tiltani a dohányzást. A feliratoknak legalább A4-es méretűnek kell lennie, sőt a vonatkozó kormányrendelet még a minimális betűnagyságot is meghatározza, hogy a szöveg jól látható legyen . A feliraton nemcsak magyarul, hanem angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a „Dohányzásra kijelölt hely” és a „Tilos a dohányzás!” felhívásnak.

Az új táblákra ki kell írni a helyi tarifával hívható 06 40 200 493-as kék számot is, ahol a leszokáshoz nyújtanak támogatást, illetve a törvény előírásainak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni. A táblán szerepelnie kell a Leteszemacigit.hu-nak is, amelyen szintén a leszokni vágyók kaphatnak segítséget. 

Ezt a cikket az Index Facebook-oldalán kommentelheti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?