Paks: előbb volt szerződés, mint a kormánytól felhatalmazás

2014.03.04. 17:57

 Az LMP-társelnök Szél Bernadett szerint Németh Lászlóné elismerte, hogy a paksi bővítés ügyében „előbb volt szerződéskötés, mintsem a kormány felhatalmazást adott volna rá”. Az ellenzéki politikus erről azt követően beszélt, hogy megpróbált a fejlesztési minisztérium belenézni a paksi erőmű bővítéséről szóló dokumentumokba.

A dokumentumokba végül nem tekinthetett be, csak előbb Fónagy János államtitkárral, majd Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterrel találkozhatott. Az összes, a bővítéshez kapcsolódó iratra kíváncsi volt, a szerződésekre, a hatás- és háttértanulmányokra és a kockázatelemzésekre is. Azht mondta, hogy országgyűlési képviselőként joga van ahhoz, hogy még a minősített iratokba is betekintsen.

Szél azt is elmondta, hogy a Fónagy Jánossal és Németh Lászlónéval való találkozója között a minisztertől megérkezett a válasz arra a február 12-én írt levelére, amelyben betekintéstkért a dokumentumokba. Szavai szerint a kilenc oldalas válaszban nemet mondtak kérésére.

Az még nem dőlt el, mikor kerül a parlament elé a hitelszerződésről szóló megállapodás.

A miniszter állítólag azt is közölte vele, hogy az ütemtervről a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) már megállapodott Moszkvában. Németh Lászlóné három megvalósítási ütemtervről beszélt, de a miniszter elmondása szerint ezek nem azonosak azokkal a megvalósítási megállapodásokkal, amelyekre a parlament által is megszavazott egyezmény is utal.

Végül kitért arra is, hogy a hatástanulmányok ügyében Németh Lászlóné MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-hez irányította.

Kedden a baloldali Összefogás pártjai is paksoztak egyet: benyújtottak egy határozati javaslatot a parlamentben, amelyben többek között az Oroszországgal a paksi erőmű bővítéséről kötött egyezmény felmondására és a hazai gáztározók feltöltésére kérik a kormányt. Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa azt mondta, arra számítanak, hogy a kormányoldal még egy parlamenti ülést tervez márciusra, de ha mégsem, akkor megvizsgálják a rendkívüli ülés összehívásának lehetőségét.