Elfogták a sasmérgezőket

2014.03.05. 16:07

Évek óta mérgezik karbofuránnal a védett ragadozómadarakat Magyarországon, most elfogtak két férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy felelősek egy barna rétihéja és egy parlagi sas szeptemberi elpusztulásáért.

A gyanúsítottak, egy tószegi és egy szolnoki férfi szeptember elején helyezett ki egy karbofuránnal szennyezett galambtetemet egy Szolnok melletti vadásztársaság területén, amiből egy barna rétihéja és egy parlagi sas is fogyasztott, majd elpusztult - írja a police.hu. A két madár eszmei értéke meghaladja az 1 millió forintot.

A két férfit még február végén fogták el lakhelyükön, a házkutatásokon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület HELICON LIFE+ program keretében kiképzett Deák Gábor által vezetett méreg- és tetemkereső kutya, Falco is részt vett. Egyikük lakhelyén a nyomozók több olyan madáregyed preparációt találtak, amelyek fokozottan védett kategóriába tartoznak. Ellenük a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda természetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

A parlagi sasból jó, ha 150 pár él Magyarországon, mivel 2007 óta ismeretlenek szisztematikusan mérgezni kezdték őket, az elmúlt években több mint 70 állat pusztulását okozva. A parlagi sas-mérgezésekről az Index is rendszeresen hírt ad. Tavaly szeptemberben például több mint egy tucat védett és fokozottan védett ragadozó madár tetemére bukkantak a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Bács-Kiskun megyében. Az állatok a kihelyezett (az EU-ban betiltott) karbofurán nevű méregbe pusztultak bele, amiből egy negyed kiskanálnyi is elég egy ember megöléséhez.

Ez a nagy mértékű puszítás az Európai Bizottságnak is szemet szúrt ezért 2012 és 2016 között egy jelentős költségvetésű LIFE projekt keretében támogatja a hazai természet- és rendvédelmi szervezetek munkáját, hogy kézre kerüljenek az elkövetők.