Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letöltendőt kapott a pécsi egyházmegye volt vagyonkezelője

2014.03.05. 14:44

Három év tíz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott a pécsi egyházmegye volt vagyonkezelője, írja a Bama.hu. W. Gyulát gazdasági bűncselekményekért ítélték el nem jogerősen.

A pécsi püspökség pazarló gazdálkodására az Index 2010-ben megjelent cikke után figyelt fel a nyilvánosság.

A büntetőperben a volt pécsi püspököt is tanúként hallgatta ki a bíróság. Mayer Mihály azt mondta, megbízott W. Gyulában, egyébiránt pedig a pénzügyekkel nem foglalkozott.

Perbeszédében az ügyész letöltendő, öt évnél hosszabb időtartamú börtön kiszabását kérte.

A nyomozást 2010 októberében rendelte a Baranya megyei főügyészség. A Baranya megyei rendőr-főkapitányság „a püspökséggel ápolt jó kapcsolatára” hivatkozva kérte kizárását a nyomozásból, így került az ügy a Somogy megyei rendőr-főkapitánysághoz.

A gyanúsított mellett 225 tanút hallgattak ki. A vádiratot 2012 decemberében nyújtották be, a per tavaly januárban kezdődött.

Az ügyészség álláspontja szerint lényegében követhetetlen volt az egyházmegye bevételeinek-kiadásainak alakulása. 2010-ben a könyvelt egyenleg 232 millió forint volt, a pénz azonban nem volt meg, és az sem derült ki, hova lett.