Milliókra büntethetik a BKK-t és a Volánt

2014.03.05. 09:07
A BKK, a Volánbusz és a Budapest Airport Zrt. sem cserélte le a dohányzást tiltó táblákat határidőre, ezért akár két és fél millióra büntetheti őket az ÁNTSZ.

Március elsején kötelezően le kellett volna cserélni az eddigi „Tilos a dohányzás!” feliratú táblákat egy tavaly márciusban hatályba lépett kormányrendelet szerint. A Népszabadság szerint ennek viszont csak a MÁV tett eleget, a BKK és a BKV, több Volán-társaság, és a Budapest Airport Zrt. azonban számos helyen elmulasztotta. A lap úgy tudja, hogy a társaságok akár két és fél millió forintos büntetésre is számíthatnak az ÁNTSZ-től.

Az új feliratoknak a magyaron kívül további négy nyelven (angol, német, francia, orosz) kellene figyelmeztetnie az utasokat arra, hogy tilos rágyújtaniuk a megállóban. Ráadásul az eddig megszokott helyett A4-es méretben, Helvetica Bold betűtípussal, 30-as betűmérettel, piros színben kell rajta szerepelnie a „Tilos a dohányzás!” feliratnak. Ugyanez vonatkozik egyébként a „Dohányzásra kijelölt hely!” táblákra.

Az új figyelmeztető jelzéseken szerepelnie kell annak a kék számnak is, amin a törvény megszegésével kapcsolatban lehet bejelentéseket tenni, valamint a leszokni vágyóknak segítő internetes oldal címének. Az viszont az új rendelkezésben már nem szerepel, hogy aki mégis rágyújt, annak 50 ezer forintos bírságot kell fizetnie.

A MÁV-nak a táblacsere több mint kétmillió forintjába került, ebből 3688 tiltó és 2465 engedélyező táblára futotta. A BKK szerint – bár a türelmi idő már lejárt – jövő március elsejéig lecserélik a táblákat, a Volán úgy nyilatkozott, hogy lecserélték a táblákat, de azokat sokszor megrongálják, így tartósabbakkal próbálkoznak a jövőben. A Budapest Airport szerint a régi jelzések cseréjét már megkezdték, és rövid időn belül már mindenhol az új táblák lesznek láthatóak.