Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Per lett a zsombói vonyításból

2014.03.05. 08:59 Módosítva: 2014-03-05 09:00:12

Légpuskás lövöldözés, kölcsönös feljelentések tömkelege kíséri a csongrád megyei Zsombón hét szomszéd vitáját azzal a férfival, aki tíz kutyát tart saját kertjében, megzavarva az utca nyugalmát. A mosómedvekopók ugyanis nem ugatnak, hanem egyenesen vonyítanak, „úgy bőgnek, mint a tehének” – panaszkodott a Délmagyar.hu-nak az egyik szomszéd. Vass Endre több más lakóval együtt már 2009-ben bejelentést tett a jegyzőnek, ám két éven át érdemben semmi sem történt.

Nádgyékény kell

2011-ben újabb bejelentésre a jegyző kötelezte a kutyák tulajdonosát, hogy biztosítsa az ebektől a környék nyugalmát és a szomszéddal közös telekhatáron vonjon fel nádgyékényt. A kutyatulajdonos a határozatot megtámadta, ám a járási bíróság azt elutasította.

A jegyző a lapnak elmondta: folyamatban van Vass Endre kérésére a birtokvédelem végrehajtása, azt azonban jogszabályban nem lehet megtitani, hogy vonyítson egy kutya.

Mi az a mosómedvekopó?

A mosómedvekopók családja széles, van fekete-cser, kék pettyes, vörös pettyes, amerikai, angol. Szelíd kutyának mondják, a tenyésztők gyermekes családoknak is ajánlják.

Kialakulását az 1700-as évekre teszik. Ismerői szerint örökké túrja a földet, lételeme a keresés. Nevéhez méltón mosómedve felkutatására is bevethető, bár ez Magyarországon hálátlan feladat, hiszen az Észak-Amerikában honos, de már Európában is fellelhető állatból becslések szerint itthon legfeljebb 5-10 példányuk él szabadon.

Szaglása és tanulékonysága ennél hasznosabb feladatokra is alkalmassá teszi: a prti őrségek is előszeretettel használják, mert vízen sem veszíti el a szagot. Emberek felkutatását is kiválóan ellátja, természeti katasztrófák után Észak-Amerikában gyakran vetik be őket, hogy túlélőket találjanak a romok alatt.