Per lett a zsombói vonyításból

2014.03.05. 08:59 Módosítva: 2014.03.05. 09:00

Légpuskás lövöldözés, kölcsönös feljelentések tömkelege kíséri a csongrád megyei Zsombón hét szomszéd vitáját azzal a férfival, aki tíz kutyát tart saját kertjében, megzavarva az utca nyugalmát. A mosómedvekopók ugyanis nem ugatnak, hanem egyenesen vonyítanak, „úgy bőgnek, mint a tehének” – panaszkodott a Délmagyar.hu-nak az egyik szomszéd. Vass Endre több más lakóval együtt már 2009-ben bejelentést tett a jegyzőnek, ám két éven át érdemben semmi sem történt.

Nádgyékény kell

2011-ben újabb bejelentésre a jegyző kötelezte a kutyák tulajdonosát, hogy biztosítsa az ebektől a környék nyugalmát és a szomszéddal közös telekhatáron vonjon fel nádgyékényt. A kutyatulajdonos a határozatot megtámadta, ám a járási bíróság azt elutasította.

A jegyző a lapnak elmondta: folyamatban van Vass Endre kérésére a birtokvédelem végrehajtása, azt azonban jogszabályban nem lehet megtitani, hogy vonyítson egy kutya.

Mi az a mosómedvekopó?

A mosómedvekopók családja széles, van fekete-cser, kék pettyes, vörös pettyes, amerikai, angol. Szelíd kutyának mondják, a tenyésztők gyermekes családoknak is ajánlják.

Kialakulását az 1700-as évekre teszik. Ismerői szerint örökké túrja a földet, lételeme a keresés. Nevéhez méltón mosómedve felkutatására is bevethető, bár ez Magyarországon hálátlan feladat, hiszen az Észak-Amerikában honos, de már Európában is fellelhető állatból becslések szerint itthon legfeljebb 5-10 példányuk él szabadon.

Szaglása és tanulékonysága ennél hasznosabb feladatokra is alkalmassá teszi: a prti őrségek is előszeretettel használják, mert vízen sem veszíti el a szagot. Emberek felkutatását is kiválóan ellátja, természeti katasztrófák után Észak-Amerikában gyakran vetik be őket, hogy túlélőket találjanak a romok alatt.