Jolán
2 °C
4 °C

Rávágta az ajtót a Mazsihisz a Sorsok Házára

2014.03.05. 16:59
Távozik a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületéből Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke. Erről levélben tájékoztatta Schmidt Máriát, a Józsefvárosban épülő új emlékközpont vezetőjét - olvasható a nol.hu-n.

Heisler András szerint Schmidt Mária ebben az ügyben az "együttműködési készség teljes hiányáról" tett bizonyságot, és a projekt szemléletéről, valamint a kiállítás forgatókönyvéről sem kaptak információt.

A Mazsihisz rendkívüli közgyűlése a múlt hónapban döntött arról, hogy a szervezet távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól, jelezve ezzel azt, hogy egyebek mellett a Sorsok Háza leállítását szeretnék elérni.

A közgyűlés után a Mazsihisz vezetői levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, ebben azt javasolták, hogy a józsefvárosi Sorsok Háza helyett jöjjön létre az Együttélés Háza a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

A nol.hu utalt arra: Heisler András akkor még tagja maradt annak a nemzetközi tanácsadó testületnek, amelyet Schmidt Mária tavaly ősszel hívott össze. A Mazsihisz vezetősége kedd este - Heisler Andrással egyetértésben - úgy határozott, hogy az elnök mondjon le testületi tagságáról, mert meglehetősen furcsa lenne, hogy miközben a Mazsihisz a Sorsok Háza leállítását követeli, a szervezet elnöke - elvileg legalábbis - szerepet vállal az intézmény létrehozásában.

Schmidt Mária az MTI-hez is eljuttatott válaszlevelében a lemondást "nem csekély értetlenséggel", de tudomásul vette, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: 2013 szeptemberétől többször tájékoztatta Heisler Andrást a tervezési munkálatokról, amelyeket az a projektindító nyilatkozat alapozott meg szellemileg, amelyet a Mazsihisz elnöke is ellátott kézjegyével.

Schmidt Mária értetlenségének adott hangot a Sorsok Házával kapcsolatban a Mazsihisz által tanúsított türelmetlenséget illetően, "főképp annak fényében, hogy a Mazsihisz patronálta Páva utcai dokumentációs központ tervezési munkafolyamata hosszú éveket vett igénybe", miközben megfeszített tempóban dolgoztak és dolgoznak azon, hogy bemutathassák a kiállítás forgatókönyv-tervezetét, amely még nem áll készen.

Utalt arra: emiatt és Orbán Viktor miniszterelnök Heisler Andrásnak írt levelének szellemében halasztották el februárra tervezett beszámolójukat, és április végén, pészah és húsvét után szeretnének megtartani a testület tagjainak. "Ha addigra elkészülünk a forgatókönnyel, az oktatási program tervezetével és a bemutatóhoz szükséges makettekkel, az minden kétséget kizáróan világbajnok teljesítmény, főleg ha a Páva utcai előkészületek fent említett időigényét veszem figyelembe!" - fogalmazott.

Schmidt Mária jelezte Heisler Andrásnak azt is, hogy "a mai napig nem követte őt meg" a Mazsihisz január 21-i sajtótájékoztatóján elhangzott "tűrhetetlen hangnemű sértésekért és vádakért", akkor a Mazsihisz által felkért szakértő holokauszttagadónak minősítette és egy nyilvánosház vezetőjéhez hasonlította. Hozzátette: most is várja Heisler András bocsánatkérését, "mely gesztus alkalmat teremthet az újrakezdésre".

Heisler András a nol.hu-nak elmondta: eldőlt az is, hogy nem írnak választ Orbán Viktornak, tudomásul veszik a miniszterelnöki levélben foglaltakat, tehát azt, hogy a kormányfő a kampány miatt jobbnak látja, hogy a vitatott kérdésekről húsvét - tehát a parlamenti választás - után folytassák az egyeztetéseket.

A Mazsihisz a Sorsok Háza projekten kívül a budapesti Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű és Szakály Sándornak, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának a kamenyec-podolszki vérengzésekről tett kijelentése miatt is nemtetszését fejezte ki a kormányzatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?