Rávágta az ajtót a Mazsihisz a Sorsok Házára

2014.03.05. 16:59
Távozik a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületéből Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke. Erről levélben tájékoztatta Schmidt Máriát, a Józsefvárosban épülő új emlékközpont vezetőjét - olvasható a nol.hu-n.

Heisler András szerint Schmidt Mária ebben az ügyben az "együttműködési készség teljes hiányáról" tett bizonyságot, és a projekt szemléletéről, valamint a kiállítás forgatókönyvéről sem kaptak információt.

A Mazsihisz rendkívüli közgyűlése a múlt hónapban döntött arról, hogy a szervezet távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól, jelezve ezzel azt, hogy egyebek mellett a Sorsok Háza leállítását szeretnék elérni.

A közgyűlés után a Mazsihisz vezetői levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, ebben azt javasolták, hogy a józsefvárosi Sorsok Háza helyett jöjjön létre az Együttélés Háza a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

A nol.hu utalt arra: Heisler András akkor még tagja maradt annak a nemzetközi tanácsadó testületnek, amelyet Schmidt Mária tavaly ősszel hívott össze. A Mazsihisz vezetősége kedd este - Heisler Andrással egyetértésben - úgy határozott, hogy az elnök mondjon le testületi tagságáról, mert meglehetősen furcsa lenne, hogy miközben a Mazsihisz a Sorsok Háza leállítását követeli, a szervezet elnöke - elvileg legalábbis - szerepet vállal az intézmény létrehozásában.

Schmidt Mária az MTI-hez is eljuttatott válaszlevelében a lemondást "nem csekély értetlenséggel", de tudomásul vette, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: 2013 szeptemberétől többször tájékoztatta Heisler Andrást a tervezési munkálatokról, amelyeket az a projektindító nyilatkozat alapozott meg szellemileg, amelyet a Mazsihisz elnöke is ellátott kézjegyével.

Schmidt Mária értetlenségének adott hangot a Sorsok Házával kapcsolatban a Mazsihisz által tanúsított türelmetlenséget illetően, "főképp annak fényében, hogy a Mazsihisz patronálta Páva utcai dokumentációs központ tervezési munkafolyamata hosszú éveket vett igénybe", miközben megfeszített tempóban dolgoztak és dolgoznak azon, hogy bemutathassák a kiállítás forgatókönyv-tervezetét, amely még nem áll készen.

Utalt arra: emiatt és Orbán Viktor miniszterelnök Heisler Andrásnak írt levelének szellemében halasztották el februárra tervezett beszámolójukat, és április végén, pészah és húsvét után szeretnének megtartani a testület tagjainak. "Ha addigra elkészülünk a forgatókönnyel, az oktatási program tervezetével és a bemutatóhoz szükséges makettekkel, az minden kétséget kizáróan világbajnok teljesítmény, főleg ha a Páva utcai előkészületek fent említett időigényét veszem figyelembe!" - fogalmazott.

Schmidt Mária jelezte Heisler Andrásnak azt is, hogy "a mai napig nem követte őt meg" a Mazsihisz január 21-i sajtótájékoztatóján elhangzott "tűrhetetlen hangnemű sértésekért és vádakért", akkor a Mazsihisz által felkért szakértő holokauszttagadónak minősítette és egy nyilvánosház vezetőjéhez hasonlította. Hozzátette: most is várja Heisler András bocsánatkérését, "mely gesztus alkalmat teremthet az újrakezdésre".

Heisler András a nol.hu-nak elmondta: eldőlt az is, hogy nem írnak választ Orbán Viktornak, tudomásul veszik a miniszterelnöki levélben foglaltakat, tehát azt, hogy a kormányfő a kampány miatt jobbnak látja, hogy a vitatott kérdésekről húsvét - tehát a parlamenti választás - után folytassák az egyeztetéseket.

A Mazsihisz a Sorsok Háza projekten kívül a budapesti Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű és Szakály Sándornak, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának a kamenyec-podolszki vérengzésekről tett kijelentése miatt is nemtetszését fejezte ki a kormányzatnak.