Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sertéspestis kopogtat az ukrán határon

2014.03.05. 09:28

Fertőtlenítik a Ukrajnából belépő járműveket azért, hogy ne jusson be az országba az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Erről Kardeván Endre államtitkár, országos főállatorvos döntött.

A teherautóknak fertőtlenítőkapun, az autóknak, buszoknak és más járműveknek kerékfertőtlenítőn kell áthajtaniuk. A poggyászt is szigorúbban ellenőrzik.

A közlemény szerint

az ASP házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, testszerte vérzésekkel járó, igen ragályos betegsége. A frissen fertőződött állományokban heveny járványok alakulnak ki, 100%-ot megközelítő elhullással. A betegséget átvészelő állatok tartósan vírushordozók maradnak. A vírus nem hőkezelt termékekben, illetve nem ártalmatlanított sertés- vagy vaddisznóhullában hónapokig fertőzőképes marad, ugyanakkor fontos, hogy emberre nem terjed, emberi megbetegítést nem okoz.