Lecsukták az ügyvédet, mert elköltötte ügyfelei pénzét

2014.03.06. 15:23

Őrizetbe vették, és a Bors szerint bilincsben vitték a Gyorskocsi utcai fogdára Ruttner Györgyöt, aki 2010 és 2012 között ingatlanvásárlás fedezeteként összesen négy ügyfelétől, fejenként tízmillió forintot meghaladó összeget vett át ügyvédi letétként. A vásárlás nem jött létre, a letétbe helyezett összeget az ügyvéd azonban nem tudta visszaadni ügyfeleinek, mivel elköltötte.

Az ügyészség a Ruttnert különösen nagy értékre üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette, ügyvédi visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vette, és a Budai Központi Kerületi Bíróságon indítványozta a házi őrizetének elrendelését.

Az ügyvéd ellen 2013-ban is vádat emeltek más, hasonló ügyben.

Stohl és Damu ügyvédjéről van szó

Ruttner György korábban Stohl Andrást és Damu  Rolandot is védte. Ruttner ellen 2013-ban azért emeltek vádat, mert ügyvédként több évvel a vádbeli cselekmény előtt került munkakapcsolatba a két sértettel. 2012 tavaszán felajánlotta nekik, hogy alacsony áron ingatlanhoz juttatja őket, ehhez azonban fizetőképességük alátámasztására letétbe kell helyezniük egy nagyobb összeget.

A sértettek ezután több részletben összesen 30-30 millió forintot helyeztek letétbe Ruttner Györgynél. Az adásvételi szerződéseket végül nem kötötték meg. Ennek ellenére az ügyvéd a pénzt nem fizette vissza.

Miután a sértettek az ügyben feljelentést tettek, egyikükkel az ügyvéd többször is beszélt telefonon, és arra kérte, hogy vonja vissza a sikkasztás miatt tett feljelentését, illetve a megindult büntetőügyben tegyen valótlan tartalmú nyilatkozatot.

Az ügyvéd korábban azt mondta: szorult helyzetében több régi ügyfelétől uzsorakölcsönöket vett fel. Ceglédbercel határában munkahelyteremtő beruházásba fogott, amihez devizahitelt vett fel, de egy idő után nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket. Ezután 14 ingatlanirodánál hirdette meg 1,5 millió euróért a Ceglédbercel határában álló, 4,5 hektáros területen épített luxusfarmját. Mivel nem tudott túladni rajta, az uzsorakölcsönt az ügyfeleitől kapott letéti szerződésekből próbálta fedezni.