Judit
3 °C
7 °C

Megérkezett a NATO 3D-s radarja

2014.03.06. 21:05
RAT 31 DL típusú lokátor
RAT 31 DL típusú lokátor
Fotó: radartutorial.eu

Öt kamion szállította a Tolna megyei Medinára a 470 kilométeres hatósugarú, 3D-s NATO radart - írja a teol.hu. 

A szerkezet darabjai az olasz SELEX ES szakemberei egy, a radartornyon található daru segítségével emelik be pénteken délelőtt. A radart várhatóan jövő év elején állítják hadrendbe, a beruházás költségeinek 94 százalékát a NATO állja.

A RAT 31 DL típusú lokátor a régiekhez képest nem csak a tárgyak ferde távolságát és oldalszögét, de a magasságát is mutatja. Ezt a három adatot a régiek közül két berendezés csak együtt tudja produkálni.

A NATO-radar építését 2012 októberében kezdték el. Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban azt mondta, hogy a magyar honvédség a csúcstechnológiájú radarrendszerrel, a világszínvonalú Gripen harcászati repülőgépekkel a légtér védelmében a legjobb válaszokat tudja adni a levegőből érkező bármely fenyegetésre. A radar teljesítményét azzal jellemezte, hogy az képes lesz érzékelni egy kétszáz kilométeres távolságban lévő, harminc centiméter átmérőjű gömböt.

A HM 2011 márciusában jelentette be, hogy a korábban a Zengőre, majd a Tubesre tervezett, a NATO követelményeinek megfelelő, háromdimenziós radarállomást Medinán építik meg, ott egy 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával készült radart vált fel. A magyar légteret ellenőrző másik két, háromdimenziós radarállomás Bánkúton, illetve Békéscsabán működik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?