Nem engedik ki a skálás rablógyilkost

2014.03.06. 11:55 Módosítva: 2014.03.06. 12:12

A büntetés-végrehajtási bíró nem jogerős elsőfokú döntése szerint nem bocsátható feltételes szabadságra Bene László, akit 1996-ban több más bűncselekmény mellett a budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása és több ember meggyilkolása miatt ítélt életfogytiglanra a Legfelsőbb Bíróság – közölte a Szegedi Törvényszék.

Bene Lászlót több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a bíróság.

A bíróság figyelembe vette a büntetés-végrehajtási intézet által adott véleményt és az elítélt meghallgatásán elhangzottakat, ahol Bene a későbbi életvezetésével kapcsolatos szándékáról beszélt. A nyomozási bíró szerint ezek alapján nem vonható le az a következtetés, hogy az elítélttel szemben kiszabott büntetés célja a feltételes szabadlábra helyezéssel is elérhető lenne.

A feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét a bíróság 2016-ban újra megvizsgálja. A bíróság végzése ellen az elítélt és védője fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

A Blikk csütörtökön azt írta: Bene korábban több megdöbbentő és könnyelmű nyilatkozatot tett a sajtónak. Mesélt például arról, hogy társával „élet-halál" urai voltak, hogy imádta a tíz év magánzárkát, valamint arról, hogy nincs lelkiismeret-furdalása az elkövetett szörnytettek miatt, és soha nem is volt. Bene nagyon készült a kinti életére. Tavaly leérettségizett, az elmúlt 15 évben pedig jól viselkedett a börtönben. 2007 óta egy nyolcszemélyes zárkában van, amelynek ő a felelőse.

Ahogy a Velvet cikkében olvashatja, a magyar kriminalisztika egyik legkülönlegesebb, egyben legkegyetlenebb bűnözői párosa a Bene-Donászi néven hírhedtté vált Bene László és Donászi Aladár, akik 1989-től 1994 májusáig voltak aktívak. Donászi 1991 nyarán Győrben a helyi vízmű dolgozóinak fizetését akarta elrabolni: a támadás közben lelőtte a pénzszállító autó kísérőjét, társát súlyosan megsebesítette.

1992 májusában Donászi és Bene a Skála Áruház pénzét szállító taxit támadta meg. Donászi  lelőtte a 23 éves kocsikísérőt. Ezután Bene a taxisofőrt és a másik pénzkísérőt akarta megölni, azonban csak megsebesítette őket. 1992 novemberében a rablópáros lőgyakorlatot tartott a Székesfehérvártól néhány kilométernyire található a Sárszentmihály melletti erdőben, amikor két vadász felfigyelt rájuk. Donásziék mind a két vadászt meggyilkolták.