Judit
2 °C
7 °C

Nem engedik ki a skálás rablógyilkost

2014.03.06. 11:55 Módosítva: 2014-03-06 12:12:46

A büntetés-végrehajtási bíró nem jogerős elsőfokú döntése szerint nem bocsátható feltételes szabadságra Bene László, akit 1996-ban több más bűncselekmény mellett a budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása és több ember meggyilkolása miatt ítélt életfogytiglanra a Legfelsőbb Bíróság – közölte a Szegedi Törvényszék.

Bene Lászlót több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a bíróság.

A bíróság figyelembe vette a büntetés-végrehajtási intézet által adott véleményt és az elítélt meghallgatásán elhangzottakat, ahol Bene a későbbi életvezetésével kapcsolatos szándékáról beszélt. A nyomozási bíró szerint ezek alapján nem vonható le az a következtetés, hogy az elítélttel szemben kiszabott büntetés célja a feltételes szabadlábra helyezéssel is elérhető lenne.

A feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét a bíróság 2016-ban újra megvizsgálja. A bíróság végzése ellen az elítélt és védője fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

A Blikk csütörtökön azt írta: Bene korábban több megdöbbentő és könnyelmű nyilatkozatot tett a sajtónak. Mesélt például arról, hogy társával „élet-halál" urai voltak, hogy imádta a tíz év magánzárkát, valamint arról, hogy nincs lelkiismeret-furdalása az elkövetett szörnytettek miatt, és soha nem is volt. Bene nagyon készült a kinti életére. Tavaly leérettségizett, az elmúlt 15 évben pedig jól viselkedett a börtönben. 2007 óta egy nyolcszemélyes zárkában van, amelynek ő a felelőse.

Ahogy a Velvet cikkében olvashatja, a magyar kriminalisztika egyik legkülönlegesebb, egyben legkegyetlenebb bűnözői párosa a Bene-Donászi néven hírhedtté vált Bene László és Donászi Aladár, akik 1989-től 1994 májusáig voltak aktívak. Donászi 1991 nyarán Győrben a helyi vízmű dolgozóinak fizetését akarta elrabolni: a támadás közben lelőtte a pénzszállító autó kísérőjét, társát súlyosan megsebesítette.

1992 májusában Donászi és Bene a Skála Áruház pénzét szállító taxit támadta meg. Donászi  lelőtte a 23 éves kocsikísérőt. Ezután Bene a taxisofőrt és a másik pénzkísérőt akarta megölni, azonban csak megsebesítette őket. 1992 novemberében a rablópáros lőgyakorlatot tartott a Székesfehérvártól néhány kilométernyire található a Sárszentmihály melletti erdőben, amikor két vadász felfigyelt rájuk. Donásziék mind a két vadászt meggyilkolták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?