Repülni is tud az átlőtt fejű tőkés réce

2014.03.06. 18:22

Három hete egy sétáló vette észre a tatai Cseke-tóban úszó átlőtt fejű kacsát, ő értesítette a Magyar Madártani Egyesületet. "Azonnal a helyszínre mentünk, ahol annak érdekében, hogy meg tudjuk vizsgálni, milyen állapotban van, megpróbáltuk befogni a szerencsétlenül járt állatot. Kenyérrel csalogattuk a partra, és először csőrénél fogva, majd egy horgász merítő hálóval is megpróbáltuk elkapni, de nem hagyta magát" - nyilatkozta az Indexnek az MME Komárom-Esztergom Megyei helyi csoportjának elnöke.

Musicz László szerint egy nyílpuskából lőhették ki azt a nyílvesszőt, ami eltalálta a tőke récét. A nyíl hegye a koponya alsó részén fúródott át és a nyakán jött ki, de úgy tűnik, hogy nem találta el sem a nyelőcsövét, sem pedig fontos ereket. A madarászok szinte minden nap kimennek hozzá, és úgy látják, hogy a tojó próbálja élni a normális életét, teljesen jól repül, eszik, úszik és tollászkodik.

219547 1911030 596015533808684 530809454 o
Fotó: Kemma.hu

Konzultáltak egy állatorvossal is, aki azt mondta, hogy "ha a kacsa ilyen jól viseli ezt a szörnyű helyzetet, akkor hagyjuk így inkább, mert előfordulhatna, hogy a nyílvessző kihúzáskor okozna végzetes sérülést". Ennek ellenére pénteken újra megpróbálják befogni, hogy meg is tudják vizsgálni az állatot. "Természetesen, ha úgy döntene az orvos, hogy inkább maradjon benne a nyílvessző, a kiálló részeket akkor is lefűrészelnék róla" - mondja Musicz László.

A madarász szerint bár gondolkodtak rajta, a szervezet még nem tett bejelentést állatkínzás miatt a rendőrségen. "Nem ez az egyetlen ilyen eset, bár kétségtelen, hogy nagyon látványos, három hete folyamatosan újabb és járókelők jelentik be nálunk. Számtalan befogott és meggyűrűzött állatban találtunk már söréteket, százával. Egyelőre nehéz megmondani, hogy itt, a tóban lőtték-e meg a kacsát, vagy már így repült hozzánk, mintahogy azt is, hogy vadász tette-e, vagy valaki csak szórakozásból lövöldözött a nyílpuskájával".

Musicz elmondása szerint 2007 tavaszán Németországban találtak egy nyílvesszővel átlőtt nyakú gólyát. A vesszőtől megszabadították a madarat, és azt szakértőkkel megvizsgáltatták. Az eredmény megdöbbentő volt, kiderült, hogy a nyíl Afrikából származik, és a madár átlőtt nyakkal repült vissza Németországba.