Simon Gábor összejátszhatott a Sólyom szélhámosával

2014.03.06. 17:56
A Sólyom légitársaság környékén felbukkant és az Interpol által egy panamai csalás miatt körözött Welsz Tamás segédkezhetett Simon Gábornak az eltitkolt milliók elrejtésében - az Index információi szerint ezt vizsgálják a nyomozók egy napokban tartott házkutatás alapján. Úgy tudjuk, Simon Gábor az osztrák számláján kívül Magyarországon is rejtegetett jelentős pénzeket.

Újabb fordulatot vett a Simon-ügy. Az Index információi szerint Simon Gábor nemcsak egy osztrák bankszámlán "parkoltatott" titokban 240 millió forintot, de Magyarországon is volt jelentős, a vagyonnyilatkozatában fel nem tüntetett pénze. 

Úgy tudjuk, hogy egy nyomozásban derült ki, hogy Simon kapcsolatban állt Welsz Tamással. Welsz neve akkor vált széles körben ismertté, amikor felbukkant a hányatatott sorsú magyar légitársaságnál, a Sólyom Airways-nél, mint új tulajdonos. Welszt és barátnőjét, Horthy Andreát az Interpol a panamai hatóságok kérésére már egy ideje körözi egy offshore-csalás miatt. Az Index által korábban már részletesen feltárt ügy lényege, hogy a Panamában Tom Wallace-ként ismert vállalkozó két társával, Horthy Andreával és egy panamai, Eduardo Enrique Arange Sucre nevű férfival közösen olyan kinti offshore cégeket nyúlt le, amelynek valódi tulajdonosai magyar üzletemberek voltak.

Információink szerint a nyomozók a napokban házkutatást tartottak Welsz Tamás egyik ingatlanában. 

Simon Gábor és Welsz Tamás
Simon Gábor és Welsz Tamás

Úgy tudjuk, a nyomozók olyan bizonyítékokat találtak, amelyek megerősítették a két férfi régóta tartó együttműködését. A hatóságok által begyűjtött információk szerint Welsz aktívan közreműködhetett Simon Gábor pénzügyeinek rendezésében is. A nyomozásban arra is fény derült, hogy Simon Gábor egy magyarországi bankban is "parkoltat" olyan pénzeket, amelyekről eddig nem lehetett tudni. 

Úgy tudjuk, Simonnal kapcsolatban az is felmerült, hogy Welszen keresztül jutott olyan okmányokhoz amik segítségére voltak abban, hogy "diszkréten" tudjon bankszámlát nyitni. 

Az ügyészség elzárkózott az üggyel kapcsolatos kérdéseink elől. Kerestük Simon Gábort is, de a volt politikus továbbra is elérhetetlen, Welsz pedig az Indexnek tagadta, hogy házkutatást tartottak volna nála. 

Simonról, aki korábban a szocialisták elnökhelyettese volt, korábban a Magyar Nemzet írta meg, hogy 2008 januárjában számozott értékpapírszámlát – két klíring és két time deposit számlát – nyitott egy osztrák banknál. 2008. január 28-án és 2009. április 10-én ezekre a számlákra 575 000 eurót és 162 954 dollárt helyezett el a lap szerint.

Simon Gábor az összegeket később határozott idejű bankbetétekbe, majd értékpapírokba fektette. A betétszámla egyenlege 2013. október 16-án 770 000 eurót mutatott. A szocialista országgyűlési képviselő az osztrák pénzintézetnek úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég, valamint egy budapesti ingatlan eladásából származott.

A szóban forgó időszakban azonban Simon Gábor tulajdonában nem volt olyan értékű ingatlan, valamint gazdasági társaság, amely magyarázatot adhatott volna a mesés összeg eredetére. A politikusnak a kérdéses időszakban három helyről származott rendszeres jövedelme. 2008-ban mint országgyűlési képviselő 5 829 120, mint önkormányzati képviselő 2 538 677 forint jövedelemben részesült. A botrány kirobbanása után Simon kilépett az MSZP-ből, és lemondott a képviselői mandátumáról is, a mentelmi jogát pedig felfüggesztették. Ugyanakkor a mai napig nem adott érdemi magyarázatot arra, honnan származik az eltitkolt jövedelme.  • Hírek
  • Bankszámla