Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Himnuszt a jelenlévők is énekeljék!

2014.03.07. 22:43

A megemlékezés egy jelentős esemény vagy személy emlékére szervezett ünnepélyes rendezvény. Célja az emlékezet ébrentartása vagy felébresztése, illetve a tisztelet kifejezése társadalmi szinten, nagy nyilvánosság előtt.

– így kezdődik a pénteki Hivatalos Értesítőben megjelent módszertani ajánlás az állami megemlékezések szervezőinek. A nagy mű a tavaly áprilisban alapított, és az első évében 300 millió forintból gazdálkodó  Nemzeti Örökség Intézetét (és a Boross Péter elnökölte Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságot) dicséri.

Bármit megadnánk azért, hogy megtudjuk, a Miniszterelnökségen működő NÖI-ben kinek és melyik, botrányba fulladó emlékünnepségen jutott eszébe a hiánypótló mű elkészítése, de sajnos nem tudunk hétfőig várni, amíg kérdéseinkre válaszol a sajtóiroda.

A NÖI-vel a kormány célja "a magyarság szellemi örökségének a jelen és az eljövendő nemzedékek számára történő megőrzése és átadása”, valamint „a nemzeti emlékezet és emlékezés a magyarság identitásának megőrzésében, a nemzeti összetartozás érzésének növelésében" volt. Lássuk, rászolgált-e az Intézet a honpolgárok bizalmára és adóforintjaira.

Valójában a teljes szöveget ide kéne másolni, bármelyik pont elhagyása olyan, mintha a karunkat vágnánk le tőből. A hoffmannrózsai pedantéria és kerényiimrei nemzeti giccs vegyületét az abszurditásig fokozó kátéból mindent megtudhatunk, hogy miként kell a ízléses és méltó emlékünnepséget rendezni. De mégis, néhány dolog, amire talán mégsem gondoltak:

  • "fontos, hogy a moderátori szöveg is legyen előre megírva, kerülve ezzel a kényelmetlen helyzeteket, hibákat, hosszú, kínos csendet";
  • "a résztvevők számától és a helyszíntől függően a koszorúk elhelyezése már a megemlékezés előtt megtörténhet, ebben az esetben főhajtással történik a tiszteletadás. Ez a módszer gyorsítja, gördülékenyebbé teszi a megemlékezést és sok hibalehetőséget kizár";
  • "a megemlékezés egyik legneuralgikusabb pontja a rendezvény időtartama. Általánosságban azt javasoljuk, hogy a megemlékezés ne legyen 45 percnél hosszabb. Ennél hosszabb rendezvény esetén a jelenlévők figyelme lankad, kényelmetlenné válik a jelenlét, és így a megemlékezés nem éri el célját";
  • általánosságban elmondható, hogy a megemlékezés akkor éri el a célját, ha a szervezők jól, összehangoltan végzik munkájukat, egy előzetesen részleteiben kidolgozott forgatókönyv alapján. Az ad hoc jelleggel megtartott megemlékezések magukban hordozzák számtalan hiba lehetőségét, és ebben az esetben a jelenlévők a rendezetlen, zavaró körülményekkel, hiányosságokkal foglalkoznak, nem figyelnek a rendezvényre.

Mit is mondhatnánk ezután? Nyúljunk a már jól bevált forráshoz:

  • fontos, hogy a Szózatot a jelenlévők is énekeljék, ne csak hallgassák. Erre a moderátor is szólítsa fel a megjelenteket (pl. „Most pedig a megemlékezés lezárásaként együtt énekeljük el a Szózatot.”).