Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bauer Tamás fontos bejelentése

2014.03.07. 14:17
Péntek reggel óta azon tanakodtunk, milyen fontos bejelentést tesz a Demokratikus Koalíció alelnöke és XII. kerületi képviselőjelöltje, Bauer Tamás. Végül kiderült.

A politikus péntek kora délutáni sajtótájékoztatójáról csak annyit közölt előzetesen a DK, hogy alelnökük, Bauer Tamás "fontos bejelentést" tesz a XII. kerületi polgármesteri hivatal előtt. 

A sajtótájékoztató előtt öt perccel érkeztünk. Bauer egy, a hóna alatt Magyar Narancsot szorongató munkatársával állt a polgármesteri hivatal épülete előtt, néhány méterrel tőlük az MTI tudósítója várta, hogy kezdődjön az esemény. Az Index bátrabb volt, és persze meg akarta nyerni a hírversenyt, ezért megkérdeztük Bauer kollégájától, hogy elárulna-e, mi az a fontos bejelentés. 

"Már csak pár percet kell várni, azt már várják ki!" - mondta kollégájának Bauer, így tovább izgulhattunk.

Végül eljött az idő, és a DK alelnöke elárulta, miért is hívta össze a sajtótájékoztatót: azért, mert nem hajlandó aláírni a választási etikai kódexet. Mégpedig azért nem, mert a szövegtervezetben az alábbi mondatok szerepelnek:

a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség biztosítása érdekében

Márpedig Bauer szerint a Fidesz rengeteget tett azért, hogy a képviselőjelöltek között ne legyen esélyegyenlőség. 

De nemcsak ez a részlet vezetett el odáig, hogy Bauer inkább az ellenállást választotta, hanem a tervezet 3. pontja is:

A választási kampány célja a pártok és jelöltek, továbbá az általuk képviselt értékek, az elérendő célok bemutatása.

Csakhogy Bauer szerint ez álszent duma, merthogy a Fidesz politikusai elzárkóznak a nyilvános vitáktól. Bauer kerületi ellenfele, Fónagy János sem akart vele nyíltan vitába szállni. 

De ha ez még nem volna elég indok az etikai kódex elutasításában, íme a következő szövegrészlet:

A felek határozottan rögzítik, hogy tartózkodnak egymás pártjának és jelöltjének lejáratásáról, és ilyen céllal harmadik személyeket sem bíznak meg.

Bauer szerint ez megint csak álszentség a Fidesztől, aki éppen az általa pénzelt Civil Összefogás Fórumán keresztül járatja le az ellenzéket. 

A kaput a DK alelnökénél végül a 8. pont vágta ki, íme:

A felek választási reklámanyagaikat kötelesek jól felismerhető és mással össze nem téveszthető módon sajátjukként jegyezni.

Bauer erre úgy reagált, hogy a CÖF-ös plakátok is a Fidesz kampányának részei, mégsem tüntetik ezt fel azokon.

Amúgy a szövegtervezet többi pontjával egyetért és tudomásul veszi Bauer. 

A sajtótájékoztatónak egyébként volt egy tényleg fontos része. A DK alelnöke azt mondta, hogy miután közölte a Fidesz kerületi polgármesterével, hogy ő ezt a kódexet bizony nem írja alá, állítása szerint azt mondták neki, hogy akkor az ő pártja nem használhatja a kerületi plakáthelyeket, és nem reklámozhatja magát a helyi médiában sem. Bauer szerint viszont ez a lehetőség a DK-t is megilleti, függetlenül attól, hogy aláírja-e a kódexet vagy sem.

Ennyit a fontos dolgokról. 

Megszavazták: ha nincs aláírás, nincs plakáthely

Bauer Tamás aláírásmegtagadó akciójával egyedül maradt a kerületben, ugyanis a többi jelöltet állító párt, a Független Kisgazda Párt, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, a Negyedik Köztársaság Párt, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, valamint a Jobbik képviselői szignálták a kódexet. A jelöltek ezt követően megszavaztak, hogy az eredetileg Bauernek fönntartott plakáthelyeket és sajtó megjelenéseket azok a pártok osszák fel egymás közt, akik elfogadták a helyi etikai szabályozást. A XII. kerületben egy jelölt van, mégpedig a pénteki ülésről elsőként és mérgesen távozó Bauer Tamás, aki két hete mindenféle engedély vagy jóváhagyás nélkül elkezdte ragasztgatni saját plakátjait.