Jenő
-2 °C
6 °C

Börtönben ülök, de választani akarok!

2014.03.07. 22:33

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnokának az utasítása, ami a parlamenti és az EP-választásokra kijelöli azokat a kereteket, melyek között a börtönben ülők gyakorolhatják szavazati jogukat. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hiszen áprilisig még oly sok minden történhet.

Így kell felkészülni a választásra

  • Alapelv, hogy büntetés-végrehajtási intézetben biztosítani kell a választás önkéntességét, tisztaságát, titkosságát, és lehetővé kell tenni a fogyatékkal élők szavazását is.
  • Fontos, hogy csak az szavazhat, akit az ítéletnél nem tiltottak el a közügyek gyakorlásától, és szerepel-e a névjegyzékben.
  • A börtönparancsnokok kötelesek felvenni a kapcsolatot a választási szervekkel, és időben tájékoztatni a fogvatartottakat arról, hogy a választás napján a börtön épületében le tudják adni szavazatukat. Ennek megtörténtét írásba kell foglalni, hogy később lehessen igazolni, a fogva tartott tudott a szavazás lehetőségéről.
  • Az adott börtönben benyújtott választási kérelmeket összegyűjtik és továbbítják az illetékes választási irodához.
  • A választásra jogosult fogvatartott elsősorban a fogva tartás helyén gyakorolhatja választójogát, ha nagyon indokolt esetben máshol akar szavazni, akkor arra a BVOP Fogvatartási Ügyek Főosztályának vezetőjének is rá kell bólintania.
  • A más intézetbe tárgyalás, előállítás, gyógykezelés miatt átszállított fogvatartottakat a választás napjára lehetőleg vissza kell vinni az anyaintézményébe.Amennyiben valamilyen kizáró ok merül fel, és a fogvatartott nem vehet részt a választáson, úgy arról őt legkésőbb 2014. április 4-ig értesíteni kell.

Így kell lebonyolítani a szavazást

  • A választásra jogosult fogvatartott szavazásához külön elő kell készíteni egy őrzött, de a titkos szavazásra alkalmas helyiséget.
  • A szavazófülkét minden egyes voks után át kell vizsgálni.
  • A szavazásra kijelölt helyiségben a szavazón kívül kizárólag a szavazatszámláló bizottság tagjai és a fogvatartott őrei tartózkodhatnak, de adott esetben nemzetközi megfigyelők és a sajtó is helyet kaphat még.
  • A választás titkosságának biztosítása érdekében a választást követő kilencvenedik nap utáni munkanapon a választással kapcsolatos iratokat meg kell semmisíteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?