Milliárdos bírságokat kell majd befizetniük a hanyag jelölteknek

2014.03.07. 16:39

Az Origo megtudta, amiről mi a zuglói bírságok óta próbáltunk érdeklődni a Nemzeti Választási Irodánál: összesen 1,86 milliárd forintra büntetik az ajánlóíveket időben vissza nem adó pártokat és független jelölteket az országgyűlési választókerületi irodák.

Az NVI összesítése szerint a választási irodák több mint 478 ezer ajánlóívet adtak ki, és ezekből mintegy 37 ezret nem hoztak vissza a jelöltek, illetve a nekik ajánlásokat gyűjtő pártok a hétfő 16 órára kitűzött határidőre. 

Az egyéni választókerületi bizottságok döntenek arról, hogy a kiszabott bírságot meddig kell befizetniük az érintetteknek az NVI számlájára. Ha határidőre nem fizetik be, akkor az adóhatóságok fogják behajtani. A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy az ajánlóíveket miért nem vitték vissza; egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után 50 500 forintos bírságot kell kiszabniuk, akár elveszítették, akár ellopták, vagy csak a hétfő délutáni határidő után vitték vissza őket.

Míg az új választási rendszer meglehetősen bőkezű a listaállító pártokkal, addig az államnak a hibázó – jellemzően mikropártokhoz tartozó vagy független – jelöltektől jelentős bevétele is származik. Az állami bevételek április 6. után nőhetnek tovább, amikor is a két százalékot el nem érő jelölteknek vissza kell fizetniük az egymillió forintos állami támogatást. A listaállító pártokat hasonló kötelezettség nem terheli, az őket megillető 149 millió forintos támogatást az az Állami Számvevőszék fogja ellenőrizni, mely az elmúlt 24 év választásai után készséggel elhitte minden pártnak, hogy fillérre pontosan 386 millió forintot költött a kampányban.