Aliz
6 °C
14 °C

Századvég: Befagytak a pártok

2014.03.07. 14:44

Kijött a Századvég legfrissebb, 1000 fő megkérdezésével végzett közvélemény-kutatása, ami nem tartalmaz túl sok újdonságot, inkább csak megerősíti a Tárki és a Medián által is kimutatott tendenciákat: mobilizálódnak a bizonytalan szavazók, de ők nem a baloldal, hanem a Jobbik felé mozdulnak; stabil a Fidesz előnye, és stagnál a Kormányváltás (ex-Összefogás).

A kutatás szerint 2014 februárjára a a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya már csak 29 százalék. A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népességen belül továbbra is 32 százalék, a baloldali közös lista is maradt 20 százalékos. A számokból úgy tűnik, a Jobbik fölözte le nagyobb részben az aktivizálódó szavazókat, a szélsőjobboldali párt 13 százalékra növelte támogatottságát. Az LMP-re a teljes népességen belül 4 százalék szavazna, más pártra pedig 2 százalék.

szv1
Fotó: Századvég

A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága továbbra is 51 százalék, míg a baloldali listára még kevesebben is szavaznának, mint januárban (27 százalék). A Jobbik az aktív választók között 16 százalékos szimpátiának örvend. Érdekesség, hogy a Századvég sorrendben a harmadik kutatócég, ami az LMP-t a parlamenti küszöb fölé saccolta – azt mondjuk érdemes hozzátenni, hogy pont az 5 százalék körül billegő pártokat a legnehezebb pontosan mérni.

szv2
Fotó: Századvég

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?