Jenő
-3 °C
6 °C

Megvannak a választás első vesztesei

2014.03.08. 17:40 Módosítva: 2014-03-08 17:43:03

Mintegy háromszáz fellebbezési ügyben kell határozatot hoznia a választási bizottságnak péntektől vasárnapig. A testület pénteki és szombati ülésén a másodfokon elé terjesztett beadványok többségét érdemi vizsgálat nélkül elutasította – írja az MTI.

Azért került eléjük ilyen sok ügy, mert az új választási törvény értelmében az összes egyéni választókerületi bizottság határozatával szembeni fellebbezés az NVB elé került (a korábbi választásokon a másodfokon eljáró bizottságok a területi, azaz a megyei, illetve a fővárosi bizottságok voltak). Az NVB határozataival szemben a Kúriához lehet bírósági felülvizsgálatért fordulni.

A testület jórészt azért nem vizsgálta érdemben a fellebbezéseket, mert azokban nem jelölték meg a konkrét jogszabálysértéseket.

A bizottság elé több, az érvényes ajánlások számát vitató, valamint az ajánlóívek leadásával kapcsolatos bírságolási ügy is került. Ez utóbbi lényege, hogy az egyéni választókerületi bizottságoknak azokra a pártokra és független jelöltekre kellett bírságot kiszabniuk, amelyek nem vitték vissza határidőre – hétfő délután 4 óráig – az ajánlóíveket a választási irodákhoz.

Az e határozatokkal szemben benyújtott fellebbezéseket az NVB elutasította az objektív felelősségre hivatkozással. A törvény ugyanis nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza. Egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után 50 500 forintos bírságot kell kiszabniuk, akár elveszítették, akár ellopták azokat, vagy csak az előírt hétfő délután 4 órai határidő után vitték vissza.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője pénteken azt közölte: összesen 1,86 milliárd forintra büntették az ajánlóíveket időben vissza nem adó pártokat és független jelölteket az országgyűlési választókerületi bizottságok.

Tájékoztatása szerint az irodák több mint 478 ezer ajánlóívet adtak ki, ebből mintegy 37 ezret nem hoztak vissza a jelöltek, illetve a nekik ajánlásokat gyűjtő pártok a jelöltbejelentésre nyitva álló hétfő délután 4 órai határidőig. Amennyiben az érintettek nem fizetik be a bírságokat, akkor az adóhatóság jár majd el a behajtási ügyekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?