Judit
3 °C
7 °C

Egy idősebb politikus a Parlament liftjében fogdosta Zuschlagot

2014.03.10. 12:32 Módosítva: 2014-03-10 17:32:26

Ahogy várható volt, erősen kampányízű Zuschlag János hétfőn megjelent Pártházból a börtönbe című könyve. A könyv elolvasása után az a benyomásunk, mintha a szöveget nemcsak a szerző, Szalai Vivien írta volna a Zuschlag János által elmondottak alapján. Gyanús, hogy néha egy harmadik kéz is beleírogatott (ennek kitalálását az olvasóra bízzuk).

Már a múlt héten megindult a találgatás arról, hogy a börtönből nemrég szabadult Zuschlag János vajon mennyi pénzért vállalta egykori szocialista párttársai befeketítését. Apró adalék ehhez, hogy Zuschlag a könyv 169. oldalán maga vallja be, hogy 103 millió forint köztartozása van.   

"Gyurcsány megmaradt igazi vidéki tuskónak"

A könyvből az derül ki, hogy Zuschlag János gyűlölte a szocialista pártot. Nemcsak most, hanem akkor is, amikor benne volt. Elismeri, hogy Gyurcsány Ferenc kiváló szónok, de nagyon nem szép szavakkal emlékezik meg róla:

Egyik nagy baja, hogy nagyon alpárian tud viselkedni. Megmaradt igazi vidéki tuskónak. Ami leginkább megmaradt belőle számomra, az az ordítás. Gyurcsány mindig ordított. Nem tudom, miért, ez volt a heppje. Ha ivott, akkor duplán ordított. (...)Embert annyira bunkón nem láttam még beszélni emberekkel, ahogyan ő tudott.

Persze kiderül, hogy Gyurcsány se nagyon szívlelte a felkapaszkodott kiskunhalasi képviselőt. Miután Zuschlag 2004-ben a holokauszton viccelődött és megbukott, Gyurcsány állítólag ezekkel a szavakkal intett neki búcsút: "Itt az ideje, Zuschlag, hogy eltolja végre a biciklit." Bár Zuschlagot a pártbeli mentorai még védték, Gyurcsány állítólag "egy pofátlanul nagy összeget" is felajánlott neki, hogy hagyja el az országot.

Gyurcsány gyűlölte Mesterházyt

Kiderül még, hogy amikor Gyurcsány 2006-ban miniszterelnök lett, három embert akart kirakni a kormányból: Lamperth Mónikát, Szekeres Imrét és Mesterházy Attilát.

Mesterházyt személyesen gyűlölte. Miniszterként minden jogkört elvett előle, még a mobilját is korlátozta. Légüres térbe tette, és minden módon próbálta ellehetetleníteni.

A könyvben kicsit részletesebben olvasható az, amit Zuschlag János már a múlt héten a Napi Gazdaságban megjelent interjúban is elmondott. Eszerint azokról a pályázati visszaélésekről, amelyek miatt őt lecsukták, Gyurcsány Ferenc is tudott sportminiszterként. A döntési listákat Gyurcsány Ferenc kabinetje és maga Gyurcsány Ferenc is átnézte, sőt, a komolyabb pályázatoknál Gyurcsány Ferenc igazította el, olvasható a könyvben.
 
Zuschlag leírja, hogy volt, amikor vasárnap rendelték be a minisztériumba, hogy együtt nézzék át a pályázatokat. Nem ő találta ki, melyik sportág mennyi pénzt kapjon, és hasonló volt a helyzet az ifjúsági szervezeteknek megítélt pályázatoknál is. Mindig megkapta az igénylistát a képviselőtársaitól, de az is elfordult, hogy
 
bejött Mesterházy és mondta, hogy a veszprémi fesztiválok sok pénzt kapjanak, mert az neki fontos. 
 
Ezeket a megállapításokat Gyurcsány Ferenc pénteken határozottan cáfolta. Azt mondta: a bonyolult előkészítés után egy hosszú listát kapott, amelyre miniszterként rá kellett bólintania. Gyurcsány szerint ennek ellenkezőjét bőven lett volna idő bizonyítani a bíróságon a hosszadalmas Zuschlag-perben. 

A molesztálás

Az Országgyűlésbe 21 évesen bekerülő Zuschlag Jánost a Parlament liftjében szexuálisan molesztálta egy képviselő – derül ki a könyvből. Az eset 1998-ban történhetett:

Akarlak, most azonnal – idősebb, neves képviselőtársam lángoló kéjvággyal nézett rám. A parlament liftjében álltunk, én mindössze 21 esztendős voltam akkor. Azt hittem, hogy rosszul hallok.

– olvasható a könyvben. Zuschlag egy viccel próbálta elütni a dolgot, a legújabb nyakkendődivatról igyekezett beszélni, de a politikust ez nem érdekelte, szexelni akart.

Váratlanul benyomta a stop gombot a  liftben, és nekem esett. Undorító volt. Fogdosni kezdett. Kitéptem magam a szorításából, és elindítottam a liftet. Mikor végre kinyílt, szó szerint kimenekültem. Még hallottam, hogy utánam szól nevetve: Egyszer úgyis meglesz!

B1244473

A fejezet címe Egy fiatal fiúkat kedvelő politikus a liftben. Zuschlag nem említi egyértelműen, hogy férfi vagy nő volt az illető, de a szituációból eléggé egyértelmű, hogy inkább férfi.

A piálás

A fejezetben Zuschlag János arról is ír, hogy ment a nőzés a parlamentben. Megemlíti Kovács László ügyeit. A szociknál a titkárnőeffektus működött, a Fidesznél a híres és szép nők, színésznők, műsorvezetők, modellek voltak a favoritok.

De ittak is keményen. A Parlament volt akkoriban az egyetlen munkahely, ahol munkaidőben is lehetett alkoholt venni. Ittak is, rendszeresen be voltak állva, írja Zuschlag.

Zuschlag a könyvben bevallja, hogy amikor a politikai karrierje 2000-re beindult, nagyon elszállt vele a ló, és ő is keményen ivott. Rengeteg baleset okozott részegen, de egy politikusnak mindent elnéztek. Egyszer részegen a rendőrök szirénázva üldözték, és ő 170-nel szántotta fel a földet az út mentén, amikor végre megállt. Amikor felmutatta képviselői igazolványát, a rendőrök további jó utat kívántak neki. Egy húszezres gyorshajtási bírsággal megúszta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?