Egy idősebb politikus a Parlament liftjében fogdosta Zuschlagot

2014.03.10. 12:32 Módosítva: 2014.03.10. 17:32

Ahogy várható volt, erősen kampányízű Zuschlag János hétfőn megjelent Pártházból a börtönbe című könyve. A könyv elolvasása után az a benyomásunk, mintha a szöveget nemcsak a szerző, Szalai Vivien írta volna a Zuschlag János által elmondottak alapján. Gyanús, hogy néha egy harmadik kéz is beleírogatott (ennek kitalálását az olvasóra bízzuk).

Már a múlt héten megindult a találgatás arról, hogy a börtönből nemrég szabadult Zuschlag János vajon mennyi pénzért vállalta egykori szocialista párttársai befeketítését. Apró adalék ehhez, hogy Zuschlag a könyv 169. oldalán maga vallja be, hogy 103 millió forint köztartozása van.   

"Gyurcsány megmaradt igazi vidéki tuskónak"

A könyvből az derül ki, hogy Zuschlag János gyűlölte a szocialista pártot. Nemcsak most, hanem akkor is, amikor benne volt. Elismeri, hogy Gyurcsány Ferenc kiváló szónok, de nagyon nem szép szavakkal emlékezik meg róla:

Egyik nagy baja, hogy nagyon alpárian tud viselkedni. Megmaradt igazi vidéki tuskónak. Ami leginkább megmaradt belőle számomra, az az ordítás. Gyurcsány mindig ordított. Nem tudom, miért, ez volt a heppje. Ha ivott, akkor duplán ordított. (...)Embert annyira bunkón nem láttam még beszélni emberekkel, ahogyan ő tudott.

Persze kiderül, hogy Gyurcsány se nagyon szívlelte a felkapaszkodott kiskunhalasi képviselőt. Miután Zuschlag 2004-ben a holokauszton viccelődött és megbukott, Gyurcsány állítólag ezekkel a szavakkal intett neki búcsút: "Itt az ideje, Zuschlag, hogy eltolja végre a biciklit." Bár Zuschlagot a pártbeli mentorai még védték, Gyurcsány állítólag "egy pofátlanul nagy összeget" is felajánlott neki, hogy hagyja el az országot.

Gyurcsány gyűlölte Mesterházyt

Kiderül még, hogy amikor Gyurcsány 2006-ban miniszterelnök lett, három embert akart kirakni a kormányból: Lamperth Mónikát, Szekeres Imrét és Mesterházy Attilát.

Mesterházyt személyesen gyűlölte. Miniszterként minden jogkört elvett előle, még a mobilját is korlátozta. Légüres térbe tette, és minden módon próbálta ellehetetleníteni.

A könyvben kicsit részletesebben olvasható az, amit Zuschlag János már a múlt héten a Napi Gazdaságban megjelent interjúban is elmondott. Eszerint azokról a pályázati visszaélésekről, amelyek miatt őt lecsukták, Gyurcsány Ferenc is tudott sportminiszterként. A döntési listákat Gyurcsány Ferenc kabinetje és maga Gyurcsány Ferenc is átnézte, sőt, a komolyabb pályázatoknál Gyurcsány Ferenc igazította el, olvasható a könyvben.
 
Zuschlag leírja, hogy volt, amikor vasárnap rendelték be a minisztériumba, hogy együtt nézzék át a pályázatokat. Nem ő találta ki, melyik sportág mennyi pénzt kapjon, és hasonló volt a helyzet az ifjúsági szervezeteknek megítélt pályázatoknál is. Mindig megkapta az igénylistát a képviselőtársaitól, de az is elfordult, hogy
 
bejött Mesterházy és mondta, hogy a veszprémi fesztiválok sok pénzt kapjanak, mert az neki fontos. 
 
Ezeket a megállapításokat Gyurcsány Ferenc pénteken határozottan cáfolta. Azt mondta: a bonyolult előkészítés után egy hosszú listát kapott, amelyre miniszterként rá kellett bólintania. Gyurcsány szerint ennek ellenkezőjét bőven lett volna idő bizonyítani a bíróságon a hosszadalmas Zuschlag-perben. 

A molesztálás

Az Országgyűlésbe 21 évesen bekerülő Zuschlag Jánost a Parlament liftjében szexuálisan molesztálta egy képviselő – derül ki a könyvből. Az eset 1998-ban történhetett:

Akarlak, most azonnal – idősebb, neves képviselőtársam lángoló kéjvággyal nézett rám. A parlament liftjében álltunk, én mindössze 21 esztendős voltam akkor. Azt hittem, hogy rosszul hallok.

– olvasható a könyvben. Zuschlag egy viccel próbálta elütni a dolgot, a legújabb nyakkendődivatról igyekezett beszélni, de a politikust ez nem érdekelte, szexelni akart.

Váratlanul benyomta a stop gombot a  liftben, és nekem esett. Undorító volt. Fogdosni kezdett. Kitéptem magam a szorításából, és elindítottam a liftet. Mikor végre kinyílt, szó szerint kimenekültem. Még hallottam, hogy utánam szól nevetve: Egyszer úgyis meglesz!

B1244473

A fejezet címe Egy fiatal fiúkat kedvelő politikus a liftben. Zuschlag nem említi egyértelműen, hogy férfi vagy nő volt az illető, de a szituációból eléggé egyértelmű, hogy inkább férfi.

A piálás

A fejezetben Zuschlag János arról is ír, hogy ment a nőzés a parlamentben. Megemlíti Kovács László ügyeit. A szociknál a titkárnőeffektus működött, a Fidesznél a híres és szép nők, színésznők, műsorvezetők, modellek voltak a favoritok.

De ittak is keményen. A Parlament volt akkoriban az egyetlen munkahely, ahol munkaidőben is lehetett alkoholt venni. Ittak is, rendszeresen be voltak állva, írja Zuschlag.

Zuschlag a könyvben bevallja, hogy amikor a politikai karrierje 2000-re beindult, nagyon elszállt vele a ló, és ő is keményen ivott. Rengeteg baleset okozott részegen, de egy politikusnak mindent elnéztek. Egyszer részegen a rendőrök szirénázva üldözték, és ő 170-nel szántotta fel a földet az út mentén, amikor végre megállt. Amikor felmutatta képviselői igazolványát, a rendőrök további jó utat kívántak neki. Egy húszezres gyorshajtási bírsággal megúszta.