Fehér port kapott a hűtlen kezeléssel vádolt ajkai polgármester

2014.03.11. 13:20

Fehér por hullott ki egy borítékból az ajkai polgármester titkárnőjének asztalára - írja a Veol.hu. Schwartz Béla szocialista polgármester elmondása szerint a borítékon ragasztva szerepelt a neve, és az a lakcíme, amiről már négy éve elköltözött. A rendőrök és a katasztrófavédelmisek kiürítették a hivatal harmadik emeletet, és vizsgálják a port, a borítékot és a helyszínt.

Schwartz Béla 2007-ben is kapott fehér port tartalmazó borítékot, amiben - mint utóbb kiderült - liszt és porcukor volt. Azt azonban nem a polgármesteri hivatal, hanem a pártiroda címére küldték.

Elég sok ellensége lehet

Májusban állt bíróság elé jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás miatt. A vádirat szerint az ajkai futballklub licenckérelmét a Magyar Labdarúgó Szövetség 2008-ban egy vissza nem fizetett tartozás miatt a bajnokság következő idényére nem fogadta volna el. Schwartz Béla ezért a polgármesteri hivatal egyik dolgozójának, és egy építőipari cég munkatársának közreműködésével teremtett elő pénzt a tartozás visszafizetéséhez.

Az ajkai önkormányzat az építőipari céggel egy korábban már elvégzett és kifizetett beruházásra fiktív szerződést kötött. A tényleges munkavégzés nélkül leszámlázott 10,7 millió forintos vállalkozói díjat a gazdasági társaság, majd onnan a futballklub számlájára utalták át - áll a vádiratban.

A polgármestert azonban egy másik ügyben már elítélték, három rendbeli rágalmazás miatt 120 ezer forintos pénzbüntetést volt kénytelen kifizetni. Egy három évvel ezelőtti május elsejei beszédében ugyanis Ékes József parlamenti képviselőt "Moslékos Józsinak" nevezte, aki hamisította az iskolai bizonyítványát; Fülöp Zoltán önkormányzati képviselőt Pythonnak hívta, aki 17 milliós luxusautóval furikázik; Ravasz Tibor önkormányzati képviselőt pedig "Mangalica Tibornak", aki "máshol nem dolgozott, csak osztja az észt".

Schwartz egyébként májusban a bíróságon azt mondta, hogy politikai, lejárató célú hadjárat folyik ellene. Mint mondta, az önkormányzat ellen 21 esetben indítottak különböző feljelentések miatt eljárást, ezek nagy része már lezárult, bűncselekmény hiányában.