Judit
3 °C
7 °C

Ferge: A kormány elfeledkezett 3 millió emberről

2014.03.11. 15:50

Ferge Zsuzsa szociológus szerint a Fidesz második kormányzati ciklusa alatt, ha minimálisan is, de javultak az életszínvonalunkat befolyásoló bizonyos mutatók, például nőtt a foglalkoztatottság és csökkent az infláció, viszont erőteljesen nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek: mintha a kormány elfeledkezett volna a legalul lévő három millió emberről.

A szociológus az atv.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a szociális területen aggasztó a kormány teljesítménye. "A segélyezési rendszer átszabása nyomán 2011 és 2012 között jelentősen növekedett a szegénység: a teljes népességben 4 százalékkal, a gyermekek körében pedig 20 százalékkal". Nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek, méghozzá az elmúlt 1-2 évben különösen intenzíven, mint mondta, a statisztikában még mindig „Európa közepén” vagyunk, de már az egyenlőtlenebb társadalmak oldalán.

A társadalom legfelső tizedének jövedelme erősen nőtt, a legalsó tizedbe tartozóké pedig csökkent, a kettő közötti különbség jelenleg kilencszeres. A kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több feltételhez kötött és egyre nehezebb a közsegítséghez való hozzájutás (például az utcai ételosztás ügye), és egyre nagyobb az intolerancia is a rászorulókkal szemben.

Ferge szerint az elmúlt évek életszínvonalat javító intézkedései és folyamatai a legkevésbé sem érintik a legszegényebbeket, és a lecsúszástól komolyan fenyegetett alsóközéposztályt, vagyis mintegy 3 millió embert. Ferge úgy látja, egyfajta „hitvallásként” van jelen a kormányzati gondolkozásban, hogy 3 millió emberről le kell mondani, ahhoz, hogy a többieknek lehessen segíteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?