Közmunkásokkal gyűjtött aláírást a Szili-párt jelöltje

2014.03.11. 08:43

Közérdekű munkát végzőkkel (köznapi nevén közmunkásokkal) gyűjtött aláírást a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) egyik jelöltje. Makai Istvánné Barkóczi Gizella egy ismerőse felügyeletével küldte ki a 8. kerületbe a hozzá munkára jelentkező fiatalt, hogy gyűjtsön neki aláírásokat a képviselő-jelöltséghez. Barkóczi Gizellát azóta képviselőjelöltként regisztrálták is.

Így készítenek fel a aláírásgyűjtés-mutyira

Informátorunk, aki kérte neve elhallgatását, elmondta: 30 ezer forintos szabálysértési bírságot szeretett volna közérdekű munkára váltani. Remélve, hogy egyúttal társadalmilag is hasznos tevékenységet végezhet, a Roma Nővédelmi Közhasznú Szervezethez jelentkezett. (A szervezetet megtaláltuk a Nemzeti Foglalkoztatási szolgálat listáján, azon szervezetek közt, amelyek közérdekű munkásokat foglalkoztathatnak. Szerencsére lementettük a táblázatot, mert a rezsifórum-építős cikkünk megjelenése után eltávolították.)

A szervezet vezetője, Makai Istvánné Barkóczi Gizella a közmunkást a lakására hívta, mivel irodája nem volt a szükséges adminisztrációhoz. Ekkor derült ki, hogy a munka aláírásgyűjtés lesz. Informátorunk elmondta, hogy bár nyilvánvalóvá vált, nem az általa elképzelt, szociális jellegű tevékenységben kell részt vennie, de kíváncsi volt, és ezért nem jelezte aggályait.

Makai Istvánné február 23-án a Blaha Lujza térre hívta a közmunkást, aki aláírásgyűjtő íveket, egy ismeretlen névre szóló KTI-s kitűzőt és rövid eligazítást kapott: ha kérdezik, azt kellett mondania, hogy a KTI a „szegények megsegítésére jött létre.” A közmunkás kezébe nyomtak egy szórólapot is, amiből idézett is, ha valaki részletesebben érdeklődött.

Gizinek csak a telefont kell felemelnie

Informátorunk megkérdezte az őt kísérő férfit, nem gondolja-e problémásnak, hogy ilyen módon gyűjtenek aláírásokat. Ő azonban úgy vélte, az ilyesmi elfogadott, ha pedig mégis gondjuk lenne, „Gizinek csak a telefont kell felemelnie”. A közmunkás azt is megtudta a férfitól, hogy mások pénzért gyűjtenek számukra aláírásokat.

A közmunkás egy nap alatt 17 aláírást gyűjtött, Makai Istvánné Berkóczi Gizellát pedig képviselőjelöltként mostanra nyilvántartásba is vették

Megkerestük Makainét, aki tagadta a fentieket. Annyit mondott: „Amióta jelölt vagyok, megkeresnek mindenféle hülyeséggel.” Szerinte a választási kampány része az egész, és semmi sem igaz belőle. Követelte, hogy adjuk ki a közmunkás nevét. Kérdésünkre azonban, hogy mennyiben másítaná meg álláspontját, ha tudná, melyik közmunkása beszélt lapunkkal, nem akart válaszolni.

A KTI vezetője, Szili Katalin az Indexnek elmondta, nem foglalkozott az egyes jelöltek aláírásgyűjtésével. A KTI 20-25 civilszervezetből áll, és minden szervezet a saját jelöltjét állította, ebbe nem volt beleszólása. A jelöltek a saját csapatukkal dolgoztak, és központilag csak annyi utasítást adtak, hogy mindenben jogszerűen járjanak el, de pénzért se gyűjtsenek aláírást, noha más pártok ezt megtették. Nem tartja elképzelhetőnek, hogy bárki munkaidejében gyűjtött volna aláírást jelöltjüknek, azon túl viszont bárki ezt szabadon tehette segítőként. Szili elmondta, hogy szerinte a mostani jelöltállítási szisztéma rossz, még a kopogtatócédulás rendszernél is sikerült rosszabbat csinálni.

Választásirendszer-mutyi

Valóban, az új választási rendszerrel bevezetett szisztéma a visszaélések egész sorát tette lehetővé. A kopogtatócédulás rendszerrel szemben mostantól bárki bármennyi pártra leadhatja szavazatát. A képviselő-jelölti nyilvántartásba vételhez pedig elég volt összeszedni 500 aláírást. A lazuló feltételeket ráadásul nem támogatták meg semmilyen ellenőrzési rendszerrel.

Mindez ahhoz vezetett, hogy idealizmusból, vagy éppen ellenkezőleg, a választási támogatás reményében kis pártok egész sora alakult, amelyek aktivistái sok esetben botrányos módon gyűjtötték vagy cserélgették az aláírásokat. Bár a rendszer kiötlői szerint a demokratikus folyamatokat erősítette, hiszen mára több mint harminc szervezet állított listát (a legutóbbi választáson például csak 6 ilyen párt volt), a rendszer az elemzők szerint valójában az ellenzéki szavazók szétforgácsolása miatt kaphatott zöld utat.

A közmunkások, közérdekű munkát végzők kampányfelhasználása a 2014-es kampány másik jellegzetessége. Legutóbb e sorok írója épült be közérdekű munkát végzők közé, hogy ilyen minőségében aztán a Fidesznek építsen rezsicsökkentő fórumot.