Szabina
-2 °C
15 °C

Letartóztatnák Simon Gábort

2014.03.11. 17:06

Kezdeményezte Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselő előzetes letartóztatását a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) kedden, tájékoztatta az ügyészség szóvivője az MTI-t.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a büntetőeljárás sikerének meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt tartja indokoltnak ezt az intézkedést.

Simon Gábort hétfőn gyanúsították meg újabb ügyekkel, és vették őrizetbe. "Az újonnan közölt megalapozott gyanú lényege szerint Simon Gábor egy saját személyi adatait tartalmazó, hamis, egy dél-afrikai országban kiállított útlevelet szerzett, majd megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál bankszámlát nyitott. A cselekmény felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas" - közölte az ügyészség.

Eredetileg azért nyomoztak ellene, mert kiderült, eltitkolt, 240 millió forintos számlája van egy osztrák bankban.

A nyomozásban rájöttek, hogy Simon kapcsolatban volt az Interpol által körözött Welsz Tamással az Index számolt be csütörtökön. Welsz, aki a hányatott sorsú magyar légitársaság, a Sólyom Airways vevőjeként került pár hónapja a figyelem középpontjába, hosszabb ideje Simon pénzügyi bizalmasa volt.

Rábukkantak egy széfre

Nemrég házkutatást tartottak Welsz lakásában, és kiderült, hogy Simon Gábor külön széfet is tartott Welsz házában. A házkutatást végző nyomozók a páncélszekrényben több, Simonra nézve terhelő dokumentumra bukkantak. Úgy tudjuk, hogy a széfből került elő az a Gabriel D. névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó afrikai útlevél, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak. Simon bissau-guineai (nem pedig dél-afrikai, mint az az ügyészség közleményében áll) állampolgárként szerepel az okmányban.

Információink szerint Welsz lakásán olyan papírokat is találtak, amelyeket a 240 milliós osztrák számla fedősztorijának alátámasztásához készítettek. A dokumentumok szerint a nagy botrányt kiváltó bécsi számlán található pénzt, amelyet Simon a botrány kirobbanása után leadott, módosított vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel, mint sajátját, uruguayi eredetű kezelt vagyonként akarták a hatóságok előtt bemutatni. A széfből a hamis dokumentumok mellett több tíz millió forint értékű pénzkötegek is előkerültek.