Simonról kérdezték, simicskázott Mesterházy

2014.03.11. 18:38 Módosítva: 2014.03.11. 19:21
A pártelnök a Simon-ügy után március elején országjárással tért vissza a kampányba, naponta több várost keres fel és nyolcpontos közös programot hirdetett, de továbbra is mindenki a párt egykori elnökhelyettesének pénzügyeiről és a Zuschlag-könyvről kérdezi. Kedden a monori körzetben Braun Róbert MSZP-s jelölt mellett kampányolt, a hétvégén bejelentett nyolc ponton kívül útfelújításokat ígért.

A Simon-ügy utáni eltűnést követően intenzív országjárással és nyolc pontos ígéretcsomaggal állt elő Mesterházy Attila, aki kedden Pest megye 10-es számú választókörzetében támogatta Braun Róbertet, a Kormányváltás néven marketingelt baloldali pártszövetség színeiben induló MSZP-s jelöltet.

Monort Szigetvári Viktorék 2012-es tanulmánya még az „inkább hárompólusú, meghódítandó egyéni választókerületek” közé sorolta, a korábbi eredmények alapján pedig valóban egy billegő körzetről van szó: az akkor még Pest 07-es választókörzetnek hívott evk-ban 2002-ben és 2006-ban Gál Zoltán MSZP-s, 2010-ben pedig a jelenlegi polgármester, Pogácsás Tibor nyert, a Fidesz-KDNP az idén is őt indítja.

A 18 ezres város főterén tartott kampánybeszédében Mesterházy Attila többnyire a Kormányváltás a hétvégi szombathelyi fórumon bemutatott nyolc programpontját ismertette, azzal kibővítve, hogy a kis- és középvállalkozások versenyképességét uniós források felhasználásával növelnék. Elképzeléseik szerint bizonyos összegig automatikusan járna támogatás a kkv-knek, a szektor fejlesztésére rendelkezésére álló forrásokat pedig a kkv-k érdekképviseletei osztanák el.

A szocialista párt elnöke Orbán Viktor kormányfő egyik keddi kijelentésére – amely szerint igenis lehet életet lehelni a hátrányos helyzetű térségekbe – reagálva azt mondta: a miniszterelnök végre rájött, hogy vannak Magyarországon hátrányos helyzetű térségek. „Mi négy éve arról beszélünk, hogy nem lehet négymillió emberről lemondani”.

Bizonyos szempontból alvóváros

Mesterházy Attila a többnyire idősekből álló közönség előtt a helyi ügyek közül egyedül az úthálózat fejlesztésére tért ki. A baloldali miniszterelnök-jelölt szerint a környéken azért maradtak el a szükséges infrastruktúra-fejlesztések, mert „picit bizonyos szempontból alvóváros lett Monor”, ugyanakkor ha kormányra kerülnének, akkor nemzeti úthálózat-fejlesztési programot indtanának, a négyszámjegyű utakból kétszámjegyűeket csinálnának, európai uniós forrásból.

Braun Róbert úgy fogalmazott: személyes ügye, hogy az M4-es autópálya megépüljön, legalább Szolnokig, hogy ezáltal is csökkenjen az átmenőforgalom Monoron. Braun elmondta, hogy nyilvános vitára hívta ki Pogácsás Tibort, aki szerinte az elmúlt négy évben „semmit nem csinált”, a parlamentben csak egyetlen alkalommal szólalt fel. A polgármester-képviselő parlamenti adatlapjából kiderül, hogy bár tényleg nem tartozik a legaktívabb honatyák közé, felszólalásból azért több volt neki (összesen 16, bár ezek egy részében bizottsági véleményt ismertetett), önálló indítványt viszont valóban csak egyet nyújtott be ebben a ciklusban.

Mindenki Simon Gábora kíváncsi

Pogácsás elfogadta a vitára szóló kihívást, Mesterházyék érkezése előtt pedig egy rögtönzött sajtótájékoztatón közölte: várják a válaszokat „a magyar politika legnagyobb botrányaira”. Arra például, hogy hogyan dolgozhatott az MSZP elnökségében egy olyan politikus, mint Simon Gábor, és meddig próbálja Mesterházy Attila elhitetni, hogy nem tudott Simon ügyleteiről semmit.

Ez nemcsak a jelenlegi polgármestert, de a Mesterházyt hallgató újságírókat is jobban érdekelte a kampánybeszédnél: ahogy az videónkon is látható, szinte minden kérdés Simon Gáborra vonatkozott.

Mesterházy: Zuschlag könyvéből egy szó sem igaz

Ezekre Mesterházy úgy reagált, hogy Simont kirúgták a pártból, „elhatárolódtak tőle”, azt pedig a volt elnökhelyettes közleményére alapozva állítja, hogy magánvagyon volt a 240 milliója. Az egy ideig vélhetően éppen a Simon-ügy negatív következményei elől bujkáló Mesterházy Mészáros Lőrinc vagyonosodásával és Simicska Lajossal példálózott, aki szerinte „a közbeszerzések királyává vált”.

Szólni kéne Simicska Lajosnak, hogy ne mindent ők nyerjenek

– ismételte a nap szlogenjét, miközben reménykedett, hogy az újságírók és az ügyészség ezekkel az ügyekkel is foglalkoznak majd. Felhozta még a fideszes Simon Miklós nyírbogáti polgármester „köztörvényes bűncselekményét” is, amivel tulajdonképpen saját vasárnapi nyilatkozatát ismételte meg. Az is kiderült, hogy Zuschlag könyvét fizetett hazugságnak tartja, habár annak tartalmáról csak a hírekből értesült.

Még öt

A pártelnök egy helyi aktivista aggódó kérdését („Meddig kényszerülnek még védekezésre?”) megragadva a közmédia kormánypárti függőségén is méltatlankodott egy kicsit:

Olyan ellenszélben kell dolgoznunk, ami elképzelhetetlen

– mondta, hozzátéve, hogy

az MTV-nek nem a Fidesz kommunikációs üzeneteit kéne közvetítenie.

Mesterházy a baráti kérdések össztüzében egy viszonylag nehezen értelmezhető felvetéssel is egyetértett: „Már nem tekintenek minket magyar embernek” – vetette fel egy helybéli idős nő, amire a pártelnök így reagált: „Az elég nagy baj”.

A gyűlést Braun Róbert egy ambíciózus mozgósítási technikával zárta: arra kérte a jelenlevőket, hogy a választásig hátralevő időben „minden nap hívjanak fel öt embert”, valamint hogy ugyanennyit hozzanak magukkal a voksolásra is, hiszen „a nap végén a toll a legerősebb fegyver”.