Jenő
-2 °C
6 °C

A gárda miatt eljárás indulhat a Jobbik képviselőjelöltje ellen

2014.03.12. 15:44

A kalocsai ügyészség március 3-ai határozata szerint "nyilvánvaló, hogy a magát Új Magyar Gárdának nevező mozgalom azonos a régi Magyar Gárda Mozgalommal, a jogfolytonosságot bizonyítják a külsőségek, egyenruha, zászló, eskü, köszöntés, a szervezeti rendszer felépítése és azonos erkölcsi ideológiai gondolatvilág".

Az Index a Roma Sajtóközponttól úgy értesült, hogy a kalocsai ügyészség mostani határozatában két személyt gyanúsít egyesülési joggal való visszaélés bűntettével: Mészáros Istvánt, aki tavaly óta a szervezet főkapitánya, és Ferenczi Henriket, Mészáros helyettesét. Mivel Mészáros a Jobbik Bács-Kiskun Megyei 06. számú egyéni körzetben a Jobbik jelöltje, a párt országos listáján pedig az 55. helyen szerepel, ezért illetékességből továbbítják az eljárást a Központi Nyomozó Főügyészségnek. A képviselőjelöltek mentelmi jogot élveznek, azonban ennek felfüggesztéséről dönthet a Nemzeti Választási Bizottság, ha azt a hatóság indítványozza.

A nyomozóhatóságok gyanúja szerint az új és a régi gárda azért is azonos, mert az Új Magyar Gárda rendezvényein felszólalók a bíróság által betiltott "rasszista, fajgyűlölő és kirekesztő" szervezet utódjaként aposztrofálják az egyébként hivatalosan nem bejegyzett szervezetet. A Fővárosi Törvényszék még 2010-ben jogerősen elutasította a mozgalom bejegyzési kérelmét.

Az Új Magyar Gárda ügyében a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) tett feljelentést a tavaly márciusi solti tisztújítást követően egyesülési joggal való visszaélés gyanúja miatt. A NEKI igazgatója, Muhi Erika szerint a kalocsai ügyészség friss határozata alapján nemcsak a régi és az új gárda azonos, de mivel az egyik gyanúsított a Jobbik képviselőjelöltje, lehull a lepel a Jobbikról is, a párt ugyanis a választási kampányban igyekszik magát a szélsőséges nézetektől való távolságtartással bemutatni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?