Messziről bűzlenek ezek a pártok

2014.03.12. 21:04 Módosítva: 2014.03.12. 21:35

Az Origo alapos cikkben járt utána a semmiből előtűnő, ámde 50, illetve 49 egyéni jelöltet - ennélfogva országos listát is - állító Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Párt közti kapcsolatnak. Kimazsolázgatjuk az érdekesebb információkat.

  • Somogy, Veszprém és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy családból érkezik az ÚMP és az ÚDP két jelöltje - igaz, legalább nem egy körzetben indulnak. Magyarázat:

A politikai pártok között van átjárás, érthető, hogy az egyik családtagnak az egyik párt tetszik, a másiknak pedig a másik.

  • Táncsics Péter, az ÚMP elnöke és Kovács Szabolcs, az ÚDP elnöke gyerekkori jóbarátok, sőt, Kovács tavaly szeptemberben az ÚMP alapító tagjai között szerepelt. Magyarázat:

Sokat dolgoztunk, sportoltunk, politizáltunk együtt, de tavaly novemberben ketté váltak az útjaink.

  • Ahogy a 444 is írta, a két pártnak 84 százalékban ugyanazokban a körzetekben sikerült jelölteket állítania, és gyanítható, hogy nagy az átfedés a megszerzett ajánlások terén is. Magyarázat: Az elmúlt hónapokban ugyanazoknál a barátoktól, ismerősöktől kértek segítséget, és ugyanazzal a diákszövetkezettel dolgoztattak.
  • Táncsics saját állítása szerint eddig 50-60 millió forintot költött a kampányra, amelyet a félretett pénzéből, autója eladásából és ismerősi kölcsönökből, felajánlásokból fedezett. Ha ön se látta soha az ÚMP-t, az csak a véletlen műve lehet, hiszen eddig 45 helyszínen tartottak rendezvényt, egymillió (!) szórólapot osztottak szét, a 100 ezer lufiról már nem is beszélve. De a most hozzájuk vágott 149 millió forintot "nem szórólapokra és rendezvényekre" akarják költeni.
  • Az RTL II Híradója februárban bemutatott egy e-mailt, amelyet az RTL szerint Táncsics küldött Zuschlagnak, és ebben az ÚMP elnöke beszámol a párt helyzetéről. Zuschlag ráadásul könyvében utalt arra, hogy szerepet játszik "egy kisebb párt" felépítésében. Ez a levél hamisítvány, ugyanakkor, hogy beszélt többször "Jánossal", miután kijött a börtönből, és az utóbbi hetekben már napi kapcsolatban vannak. "Együtt pereljük a Heti Választ, egyeztetünk."