11 éves kislányt mentett ki az égő kocsiból

2014.03.12. 15:52
Tóból kisegített lebegő nénik, balesetező kocsiból kiemelt gyerekek és sziklafalról megmentett turisták hálásak azoknak a mindennapi hősöknek a tetteiért, akiket a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vendégül látott egy gyerekpezsgős fogadással egybekötött díjkiosztóra. Tűzoltók és civilek is voltak a díjazottak között, volt, akit előléptettek, mások ajándéktárgyakkal kellett, hogy beérjék. Állítólag karórákat is lehetett kapni, mi katasztrófavédelmes cserépcímereket csíptünk el az ajándékok között.

Ilyenkor az ember nem gondolkodik, a lényeg, hogy eloltsa a tüzet, és ha tud, akkor segítsen.

– mondta Bekker Dénes, aki egy égő autóból mentett ki egy 11 éves kislányt. Bekker 1996 óta az Alba Volán buszvezetője, február 13-án közvetlenül előtte ütközött két autó frontálisan Szekszárd közelében. Az egyik kocsiban két nagyszülő meghalt, az autó kigyulladt, unokájuk pedig a hátsó ülésen rekedt. A 11 éves kislányt Bekker mentette meg – bár a buszon sokan utaztak, onnan senki nem segített neki, de szerencsére időben odaért egy mentő. A kislány édesanyja egy héttel később megkereste, elmondta, hogy a kislány szerencsésen túl van a műtéten. „Nagyon jó érzés volt” – mondta erről.

A jövő héten is jövünk

Balázs Gergely, Fekete András, Balázs László a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkéntes munkatársai, ők egy kiránduló párt hoztak le egy Visegrád-környéki sziklateraszról a szentendrei tűzoltók segítségével. A turisták a visegrádi fellegvárból ereszkedtek le, de egy vízmosásban lecsúsztak 15 métert, végül egy olyan sziklateraszra értek, ahonnan nem tudtak sem felfelé, alattuk tízméteres szakadék volt.

A szolgálat egyébként olyan mentéseket végez, melyekhez a tűzoltóknak nincsenek megfelelő eszközeik, ebben az esetben kötéltechnikára volt szükség: a riasztás után 2 órával már biztonságban lent voltak a turisták. Balázs László az Indexnek elmondta: jó érzés, hogy hozzá tudnak járulni a hatóságok kapacitásához és szükség van a segítségükre. A vörösiszap-katasztrófa idején hat napon keresztül keresték az eltűnteket. „A fiatal pár a végén azt mondta, hogy a jövő héten is jönnek” – viccelődtek.

„Megrázó volt” – emlékszik vissza Kónya József és Molnár Péter. Ők tűzoltók, egy átképzésről utaztak hazafelé pénteken, amikor egy baleset történt előttük. „Az a szokatlan, hogy mi később szoktunk a helyszínre érni” – mondták. Az elismerést azért kapták, mert eszközök nélkül, „tűzoltó fejjel gondolkodó civilként” azonnal kezelni kezdték a helyzetet: lezárták az érintett sávokat, a kisbusz 12 utasa közül a könnyebb sérülteket kimentették és helyben rögzítették. „nem gondolkozik a tűzoltó ilyenkor, hanem cselekszik, ami be van rögzülve” – magyarázták: a történtek csak akkor pörögtek le a szemük előtt, amikor elengedték őket a helyszínről.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató az Indexnek elmondta: a hivatásos katasztrófavédők mellett nagyra értékelik azokat, akik nem hivatásuk részeként, félelmeit legyőzve segíti embertársait. Bakondi egyébként Bekkert emelte ki: „Nagyfokú jellemerősséget mutat, hogy nem az mérlegelte, hogy bármikor felrobbanhat a benzintank, hanem szaladt és segített, pedig nincs erre kiképezve” – mondta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport