Nem alkotmányjogi kérdés a villanyoszlopon plakátolók ügye

2014.03.12. 11:29

Az Alkotmánybíróság (AB) visszautasította Karácsony Gergely panaszát, amit a villanyoszlopokon elhelyezett plakátok tilalma ellen nyújtott be – írja a Hvg.hu.

Karácsony Gergelyt egy Sasvár út melletti villanyoszlopra kirakott plakátja miatt panaszolta be valaki, mivel a közúti közlekedési törvény és egy, a választási plakátokat reklámnak soroló kormányrendelet értelmében tilos villanyoszlopon kampányolni. A helyi választási bizottság igazat adott a panaszosnak, megállapította a jogszabálysértés tényét, és a képviselőjelöltet eltiltotta a további jogsértéstől. Karácsony a határozatot megtámadta a Kúria előtt, mert szerinte a választási plakátokra csak a választási eljárási törvény szabályai az érvényesek, nem pedig a közúti közlekedési törvény. A Kúria viszont helyben hagyta az NVB határozatát, mert úgy találta, hogy a kormányrendelet szabályai a kampányplakátokra is vonatkoznak.

Karácsony ezért alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt írta, a Kúria végzése sérti a véleménynyilvánításhoz való jogát, a döntést pedig olyan jogszabályra alapozva hozták, amely alaptörvény-ellenes. Az AB szűk többséggel ugyan, de visszautasította a panaszt (itt olvasható a határozat), mivel úgy vélték, hogy Karácsony nem indokolta meg, miért sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, ha nem szabad reklámot elhelyezni a villanyoszlopon.

A végzéshez ugyanakkor heten (Balogh Elemér, Bragyova András, Kiss László, Kovács Péter, Lévay Miklós, Paczolay Péter és Stumpf István) különvéleményt csatoltak. Paczolay Péter, az AB elnöke például azt írta: a választási plakátok elhelyezését korlátozó szabályok igenis a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását jelentik. A választási eljárási törvény szerint ráadásul kampányidőszakban – magában a választási törvényben meghatározott kivételekkel – korlátozás nélkül elhelyezhetőek. A választási törvényben ugyanakkor nincs olyan korlátozás, amit a Karácsony által is kifogásolt kormányrendelet megfogalmaz, ezért a tilalom ellentétes a véleménynyilvánítás szabadságának alaptörvényben rögzített jogával.  • Hírek
  • Hírek