Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem alkotmányjogi kérdés a villanyoszlopon plakátolók ügye

2014.03.12. 11:29

Az Alkotmánybíróság (AB) visszautasította Karácsony Gergely panaszát, amit a villanyoszlopokon elhelyezett plakátok tilalma ellen nyújtott be – írja a Hvg.hu.

Karácsony Gergelyt egy Sasvár út melletti villanyoszlopra kirakott plakátja miatt panaszolta be valaki, mivel a közúti közlekedési törvény és egy, a választási plakátokat reklámnak soroló kormányrendelet értelmében tilos villanyoszlopon kampányolni. A helyi választási bizottság igazat adott a panaszosnak, megállapította a jogszabálysértés tényét, és a képviselőjelöltet eltiltotta a további jogsértéstől. Karácsony a határozatot megtámadta a Kúria előtt, mert szerinte a választási plakátokra csak a választási eljárási törvény szabályai az érvényesek, nem pedig a közúti közlekedési törvény. A Kúria viszont helyben hagyta az NVB határozatát, mert úgy találta, hogy a kormányrendelet szabályai a kampányplakátokra is vonatkoznak.

Karácsony ezért alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt írta, a Kúria végzése sérti a véleménynyilvánításhoz való jogát, a döntést pedig olyan jogszabályra alapozva hozták, amely alaptörvény-ellenes. Az AB szűk többséggel ugyan, de visszautasította a panaszt (itt olvasható a határozat), mivel úgy vélték, hogy Karácsony nem indokolta meg, miért sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, ha nem szabad reklámot elhelyezni a villanyoszlopon.

A végzéshez ugyanakkor heten (Balogh Elemér, Bragyova András, Kiss László, Kovács Péter, Lévay Miklós, Paczolay Péter és Stumpf István) különvéleményt csatoltak. Paczolay Péter, az AB elnöke például azt írta: a választási plakátok elhelyezését korlátozó szabályok igenis a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását jelentik. A választási eljárási törvény szerint ráadásul kampányidőszakban – magában a választási törvényben meghatározott kivételekkel – korlátozás nélkül elhelyezhetőek. A választási törvényben ugyanakkor nincs olyan korlátozás, amit a Karácsony által is kifogásolt kormányrendelet megfogalmaz, ezért a tilalom ellentétes a véleménynyilvánítás szabadságának alaptörvényben rögzített jogával.