Rüh, ótvar, rohadó matracok a tököli börtönben

2014.03.12. 14:02

Jobb lábszárán oldalt az alsó és középső harmad határán mély, kb. 1 cm átmérőjű gennyes váladékkal fedett fekély volt látható, melytől kb. 15 cm-rel feljebb egy kb. 3 mm-es, vörös udvarral körülvett, heges felszínű kelés volt észlelhető, s közvetlenül mellette még további két hasonló elváltozás látszott. 

- olvasható B. A. fogvatartott állapotáról a Magyar Helsinki Bizottság legfrissebb jelentésében.

WC és zuhanyzó Tökölön
WC és zuhanyzó Tökölön
Fotó: Helsinki.hu

Az emberi jogi bizottság a Tököli fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében végzett vizsgálata elképesztő higiéniás körülményekről számol be. Mint írják, "a legsúlyosabb probléma, amivel találkoztunk, a gennyesedéssel (pyoderma) járó és maradandó nyomot hagyó (foltok, dudorok) bőrbetegség vagy bőrbetegségek (rüh, ótvar stb.) elterjedtsége volt".

Beszámolójuk szerint a betegeket semmilyen módon nem különítették el, "az ágyszivacsok, pokrócok, ruhák fertőtlenítése elmaradt, így a fertőzés továbbterjedt, vagy a már korábban tünetileg gyógyultak újrafertőződtek". A járványközeli állapotot ráadásul tovább mélyítette, hogy a rabok maguk mossák a ruháikat, zárkánként egy közös lavórban, mosószer híján tusfürdővel.

Ráadásul a börtönben alig volt nyoma az orvosi dokumentációkban ezeknek az eseteknek.

Mindkét kéz- és lábfején, ujjai tövében, lábszárán elszórtan különböző méretű, formájú és korú gyulladt udvarral körülvett kiütések láthatók, helyenként a bőr alatti kötőszövet érintettségére utaló lilás elszíneződéssel. Dokumentációját átnézve sérülésekről, traumatológiai ellátásról találtunk bejegyzést, de a bőrbetegségéről semmit.  

Mint a Helsinki Bizottság jelentésében olvasható, úgy látták, hogy a börtönvezetésnek nincs tudomása a vészes állapotokról, ezért tapasztalataikat még a helyszínen megosztották az intézet vezetőjével, aki haladéktalan intézkedést ígért. "Az összes fiatalkorúra kiterjedő belső bőrgyógyászati vizsgálat igazolta aggodalmainkat, mert a fogva tartottaknak mintegy 8 százalékánál állapított meg bőrbetegséget".

Az igazgató egyéb intézkedéseket is elrendelt, szintenként beállítottak egy mosógépet, új pizsamákat, ágyneműket, pokrócokat és matracokat rendeltek meg, kifestették a wc-ket és a zuhanyzókat, és szétosztottak 180 lavórt is.

Volt, aki fél éve nem látta a rokonait

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az alaptörvényt és az Emberi Jogok Európai Egyezményét is sérti, hogy a börtönben a fogvatartottak akár fél évig sem találkoznak családtagjaikkal. Ennek az az oka, hogy más elítéltek jellemzően lakhelyükhöz közel töltik büntetésüket. Erre megoldást jelentene az a jogszabály, amely lehetővé teszi a fogvatartottaknak, hogy esetenként a lakóhelyükhöz közeli büntetés-végrehajtási intézménybe szállítsák őket, de ezt a megoldást azonban az úgynevezett heti körszállítás telítettsége és a büntetés-végrehajtási intézmények zsúfoltsága miatt ritkán alkalmazzák.