Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rüh, ótvar, rohadó matracok a tököli börtönben

2014.03.12. 14:02

Jobb lábszárán oldalt az alsó és középső harmad határán mély, kb. 1 cm átmérőjű gennyes váladékkal fedett fekély volt látható, melytől kb. 15 cm-rel feljebb egy kb. 3 mm-es, vörös udvarral körülvett, heges felszínű kelés volt észlelhető, s közvetlenül mellette még további két hasonló elváltozás látszott. 

- olvasható B. A. fogvatartott állapotáról a Magyar Helsinki Bizottság legfrissebb jelentésében.

WC és zuhanyzó Tökölön
WC és zuhanyzó Tökölön
Fotó: Helsinki.hu

Az emberi jogi bizottság a Tököli fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében végzett vizsgálata elképesztő higiéniás körülményekről számol be. Mint írják, "a legsúlyosabb probléma, amivel találkoztunk, a gennyesedéssel (pyoderma) járó és maradandó nyomot hagyó (foltok, dudorok) bőrbetegség vagy bőrbetegségek (rüh, ótvar stb.) elterjedtsége volt".

Beszámolójuk szerint a betegeket semmilyen módon nem különítették el, "az ágyszivacsok, pokrócok, ruhák fertőtlenítése elmaradt, így a fertőzés továbbterjedt, vagy a már korábban tünetileg gyógyultak újrafertőződtek". A járványközeli állapotot ráadásul tovább mélyítette, hogy a rabok maguk mossák a ruháikat, zárkánként egy közös lavórban, mosószer híján tusfürdővel.

Ráadásul a börtönben alig volt nyoma az orvosi dokumentációkban ezeknek az eseteknek.

Mindkét kéz- és lábfején, ujjai tövében, lábszárán elszórtan különböző méretű, formájú és korú gyulladt udvarral körülvett kiütések láthatók, helyenként a bőr alatti kötőszövet érintettségére utaló lilás elszíneződéssel. Dokumentációját átnézve sérülésekről, traumatológiai ellátásról találtunk bejegyzést, de a bőrbetegségéről semmit.  

Mint a Helsinki Bizottság jelentésében olvasható, úgy látták, hogy a börtönvezetésnek nincs tudomása a vészes állapotokról, ezért tapasztalataikat még a helyszínen megosztották az intézet vezetőjével, aki haladéktalan intézkedést ígért. "Az összes fiatalkorúra kiterjedő belső bőrgyógyászati vizsgálat igazolta aggodalmainkat, mert a fogva tartottaknak mintegy 8 százalékánál állapított meg bőrbetegséget".

Az igazgató egyéb intézkedéseket is elrendelt, szintenként beállítottak egy mosógépet, új pizsamákat, ágyneműket, pokrócokat és matracokat rendeltek meg, kifestették a wc-ket és a zuhanyzókat, és szétosztottak 180 lavórt is.

Volt, aki fél éve nem látta a rokonait

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az alaptörvényt és az Emberi Jogok Európai Egyezményét is sérti, hogy a börtönben a fogvatartottak akár fél évig sem találkoznak családtagjaikkal. Ennek az az oka, hogy más elítéltek jellemzően lakhelyükhöz közel töltik büntetésüket. Erre megoldást jelentene az a jogszabály, amely lehetővé teszi a fogvatartottaknak, hogy esetenként a lakóhelyükhöz közeli büntetés-végrehajtási intézménybe szállítsák őket, de ezt a megoldást azonban az úgynevezett heti körszállítás telítettsége és a büntetés-végrehajtási intézmények zsúfoltsága miatt ritkán alkalmazzák.