Áprilisban indulnak az állami nyelvtanfolyamok

2014.03.13. 12:31 Módosítva: 2014.03.13. 13:51
Csütörtöktől lehet regisztrálni a kormány által indított Diplomamentő programra, és várhatóan április végén el is indulnak az angol, a német és a francia nyelvtanfolyamok.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) közös sajtótájékoztatóján kiderült, kibővítették a válaszható nyelvek körét, így nemcsak angol és német, hanem francia kurzusokat is tartanak majd - írja az MTI.

Mint ismert, a kormány januárban jelentette be, hogy államilag támogatott nyelvtanfolyamokat hirdet azoknak, akik azért nem kaphatták meg diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk. Az Index információi szerint ma összesen 49 370 embert választ el csak a nyelvvizsga a diplomától. Egy felmérés szerint a végzettek 20-22 százaléka azért nem kapja meg az oklevelet, mert nincs nyelvvizsgája.

Különböző intenzitású tanfolyamok, így 120, 180 vagy 240 órás közül lehet majd választani, a maximálisan adható támogatás fejenként 300 ezer forint lesz. Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító OFA ügyvezető igazgatója elmondta: a március 10-i határidőig mintegy 160 képző intézmény pályázata érkezett be az OFA-hoz; ezek feldolgozását még a héten elkezdik.

Az egyéni érdeklődők április 4-ig regisztrálhatnak, de a regisztráció még nem minősül pályázatnak. A pályázati kiírások várhatóan április közepén jelennek meg, és azok is pályázhatnak, akik előzetesen nem regisztráltak. A regisztráció és a jelentkezés is elektronikusan zajlik majd. A programot 2015. december 31-ig meghosszabbították, vagyis eddig kell nyelvvizsgát szerezniük a résztvevőknek.

A programra olyanok jelentkezhetnek, akik államvizsgájukat a hazai felsőoktatásban sikeresen teljesítették, és ezt igazolják, vagyis már csak a nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy átvegyék diplomájukat. További feltétel, hogy ne álljanak hallgatói jogviszonyban, és vállalják az államilag elismert nyelvvizsga megszerzését, valamint rendelkezzenek alapfokú nyelvismerettel.

A diplomamentő programmal a kormány két legyet üthet egy csapásra: jelentősen javíthat a diplomásstatisztikákon, illetve tízezer tanítvánnyal és pénzinjekcióval segítheti a válságban lévő nyelviskolai vállalkozásokat.