Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Csak a tiltakozót büntették meg a debreceni floridázás ügyében

2014.03.13. 10:47

A Népszabadság úgy tudja, hogy gyülekezési joggal kapcsolatos szabálysértés miatt a bíróság szerdán jogerősen figyelmeztetésben részesítette Káposznyák Istvánt, a Szolidaritás debreceni vezetőjét, aki a debreceni debreceni városvezetők floridai utazása miatt flash mobot jelentett be.

Mint ismert, novemberben öt városvezető utazott egy floridai energiakonferenciára, de csak az indulás előtt született döntés arról, hogy saját költségükön utaznak. Azóta sem lehet tudni, hogy szakmai út volt-e vagy nyaralás, mivel Pajna Zoltán fideszes alpolgármester, Litauszki Róbert, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Vezérigazgatója, Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. Vezérigazgatója, a Debreceni Vagyonkezelő egyik alkalmazottja, és Szekeres Antal jegyző részvételéről nem tudtak az amerikai szervezők. A vagyonkezelő és a jegyző később azt mondta, magánútjuk során a várost képviselték egy orlandói szakkiállításon.

A "floridázás miatt" flashmobot tartottak az Együtt-PM aktivistái a debreceni városháza előtt, hogy jelezzék: nem elégítik ki őket a városvezetők hivatalos magyarázata. A tüntetés után a rendőrség gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt figyelmeztetésben részesítette a flashmobot a hatóságnak bejelentő Káposznyák Istvánt, aki akkor még az Együtt-PM szövetség választókerületi elnöke volt, erről a tisztségről később lemondott. 

Az ügy azért került bíróságra, mert Káposznyák nem ismerte el, hogy szabálysértést követett el volna. A Debreceni Járásbíróság a szerdai ítéletében helybenhagyta a rendőrség döntését, így a tüntetés miatt a politikus jogerősen figyelmeztetésben részesült. Káposznyák az ítélethirdetés után a napilapnak azt mondta: abszurdnak tartja, hogy a "floridázás" miatt ő kapott büntetést, míg az érintett vezetők esetében az ügynek semmilyen személyi következménye nem lett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!