Árpád
-2 °C
4 °C

Mocskosak leszünk a kampány végére

2014.03.13. 12:18

Reggel azonnal rávetettem magam a Story magazinra, hátha látom benne a lakását felújító Mesterházyt vagy a rezsicsökkentési hirdetményt a lakásában kiszögelő Orbánt, de csalódnom kellett: három hét van a választásig, de a legnépszerűbb bulvármagazinban egyetlen politikus se vett magának még egy nyolcadoldalnyi cikket sem!

Na mindegy, lássuk, mit is írnak a „komoly” lapok!

Itt van például a Heti Válasz,

ahol Borókai Gábor egy még az ő mércéjével is meredek vezércikkben a megújuló „lélekemelő” Kossuth terében látja meg az ország mai helyzetének metaforáját. Épül-szépül az ország, de vannak, akiket a „változás mindig bőszít, felháborodásra sarkall”. Pedig a változtatások nagyon is rendben vannak, József Attila láthatja, hogyan is úszik el a Dunában az a bizonyos dinnyehéj, „a proletárdiktatúra szálláscsinálója” helyét pedig méltán foglalhatja el „a merénylet áldozatává vált kétszeres miniszterelnök”, azaz Tisza István.

Fókuszba természetesen Simon Gábor meg úgy általában a most futó szocialista ügyek kerültek, itt csak a cikk leadjét idéznénk:

a hazudozónak tartott Zuschlag János hétfőn megjelent könyve is lehet hiteles

Van egy irreálisan előnyös képekkel illusztrált interjú is Rogán Antallal, aki belengeti a választások utánra a konszolidációt. 

szívesebben kormányoztunk volna nyugodtabban, de a Gyurcsány–Bajnai-korszak öröksége nem engedte.

Ha valakinek ismerős az ígéret, akkor ne csodálkozzon, ez minden év elején elhangzik. Hogy miért nem sikerül? Ezt két éve Kis János mondta el a legtömörebben:

Valódi konszolidációt azonban csak a hatalmi önkény alkotmányos és demokratikus korlátainak helyreállítása hozhatna.

Rogán arról is beszél, hogy „tisztább és átláthatóbb” a választáson induló pártok helyzete, és „nem lenne helyes, ha a választójogi rendszer csak a parlamenti pártokat támogatná”. Az is kiderül, hogy a frakcióvezető a parlamenti folyosón találkozott az áfabotrányt kirobbantó Horváth Andrással, de

sajnos az derült ki, hogy egy sikertelen NAV-alkalmazott, akinek a munkáját a társai és a felettesei részéről sok kritika érte.

Azért megígéri, hogy ha az ügyészség talál valami gyanúsat, akkor a következő ciklusban feláll majd a vizsgálóbizottság. 

Oligarchatérkép és vízállásjelentés

A HVG is kampányüzemmódba kapcsolt, vezető anyagként rukkolt elő oligarchatérképével, melyen a nemzeti nagytőkések vagyonát és kapcsolatait szedi össze.

A hetilap üdvözli az AB szólásszabadság vs. közszereplők kérdésében hozott liberálisabb döntését, és utánajárt az április 1-jével felállítandó Magyar Nyelvstratégiai Intézetnek is, mely ugyanúgy a Lázár-portfólióba fog tartozni, mint a Szakály-féle Veritas vagy Bíró Zoltán Rendszerváltás Történetét Kutató Intézete. Úgy tűnik, az évi 100 millió forintból gazdálkodó MaNYSI inkább a nyelvművelést, mint a nyelvtudományt fogja szolgálni.

Az is kiderül, hogy mostanában rekordmagasságúra engedik a Balaton vízszintjét, ami tizenöt települést veszélyeztet, pedig az Országos Vízügyi Főhatóság pont az idegenforgalom miatt tartja zárva a Sió csatornát.

Mocskosak leszünk a végére

A Magyar Narancs két borongós vezércikkben is elemezgeti a kampányt. Az elsőben a Szerk. azt fejtegeti, hogy a magyar közvélemény alapérzülete az, hogy 

a Fidesz ne maradjon kormányon, de az MSZP (az Összefogás/Kormányváltás) se győzzön.

Ami tragikus, az a mozdulatlanság; sem a pártrendszer, sem a pártok, sem a társadalom nem volt képes az önkorrekcióra, az MSZP lényegében 1998 óta változatlan, a Fidesz pedig önmagához képest is leromlott.

A második értekezésben azon háborog a Szerk., hogy Zuschlag János és Simon Gábor tettei számítanak a kampányban, nem az, hogy "merre menjen az ország” De ezt mi hagytuk, "joggal dörzsölik a tenyerüket az orbánviktorok, habonyárpádok, simicskalajosok". Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a prognózis is igen komor: 

Április 6-áig van még három hét, olyan mocskosak leszünk a végére, hogy nincs az a fertőtlenítő, amivel elviselhetővé tudjuk utána suvikszolni magunkat. De nem árt tudni: így kellünk, ilyennek.

A lap érdekesebb anyagai még a Zsámbékról Vácra települt Apor Vilmos Katolikus Főiskola körüli furcsaságok felderítése, melyek közül nagy terjedelemben van szó arról, hogy a rektor – aki nem mellesleg Erdő Péter érsek húga – disszertációjával sincs minden rendben. De ha valaki veszi a Narancsot, akkor azt tudom neki javasolni, hogy egyből lapozzon a 29. oldalra, ahol Barotányi Zoltán végre megválaszolja az elmúlt húsz év legkínzóbb konyhai kérdését: valóban veszélyes a mikrohullámú sütő?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?