Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Ide menjen törpepártokat nézni!

2014.03.13. 10:42
Hiába állított az idén rekordmennyiségű, tizennyolc párt országos listát, ezek nagy része a közvélemény számára láthatatlan – legalábbis ez az egyik leggyakoribb kritika a frissen bejegyzett, vagy mostanáig parlamenten kívüli pártokkal szemben. Hogy ne lehessen ránk fogni, hogy eltitkoljuk a kis pártok kampányeseményeit, megpróbáltuk összegyűjteni, hol lehet velük és jelöltjeikkel találkozni a következő napokban.

Nem minden esetben volt egyszerű bármilyen információt szerezni arról, hogy ki, hol és mikor fog kampányolni: sok párttól „egyeztetés alatt”, „folyamatban van” és ezekhez hasonló válaszokat kaptunk.

Megkeresésünkre egyes szervezetek hálálkodva, mások mentegetőzve reagáltak, de volt, aki egyenesen megsértődött, hogy miért nem inkább más pártokkal foglalkozunk. Egy esetben meg is fenyegettek minket.

(A pártokat abban a sorrendben szerepeltetjük, ahogy a szavazólapon szerepelnek majd.)

Magyarországi Cigánypárt (MCP)

A párt csütörtökön délután fél háromkor Sátán, majd ötkor Ózdon kampányol, utóbbi eseményen Horváth József pártelnök is részt vesz, több zenekar kíséretében. Pénteken 13 órakor Berettyóújfalun, 17 órakor pedig Püspökladányban mutatkoznak be a helyi jelöltjeik, ezeken az eseményeken Horváth Aladár, a párt listavezetője is ott lesz, csak úgy, mint Sátán.

Kérésünkre az MCP egy részletes menetrendet is elküldött nekünk, ezt egyedül ők tették meg. Ez alapján a következő helyeken lehet találkozni velük:

  • március 16., 14 óra: Endrefalva
  • március 17., 14 óra: Törökszentmiklós
  • március 19.: Tatabánya
  • március 20.: Hajdúböszörmény
  • március 21.: Szombathely
  • március 22.: Salgótarján
  • március 24., 16 óra: Paks
  • március 31.: Nagykanizsa

A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt

Kásler Árpád pártja szerdán Pécsen kampányolt, csütörtökön pedig Vácra szerveztek gyűlést, de ennek az eseménynek az oldala időközben eltűnt a Facebookról (valószínűleg zártkörűvé tették).

Szerettük volna a pártelnököt is megkérdezni, hogy a közeljövőben milyen más kampányrendezvényeik lesznek még, de megkeresésünkre nem reagált túl szívélyesen. Egy korábbi cikkünkön húzta fel magát, amiért azzal fenyegetőzött, hogy bejön a szerkesztőségbe, és „picsán rúgja a főszerkesztőt”. Hozzátette, hogy ettől még a TEK sem tarthatná vissza.

Seres Mária Szövetségesei (SMS)

A képviselők számla nélküli költségtérítéseinek eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezésével ismertséget szerző politikusnő szerdán a VIII. kerületi Mosonyi utcában kampányolt, csütörtökön reggel fél nyolckor Lentiben, 9-10 óra körül pedig Zalaegerszegen lehet találkozni vele.

Seres Mária férjétől azt is megtudtuk: nemsokára éles lesz a honlapjuk, az smsek.hu.

Független Kisgazdapárt (FKGP)

A sorból kissé kilógó, hosszú múltra visszatekintő agrárpárt elnöke, Hegedüs Péter szerdán 18 órakor Velencére hirdetett kampánygyűlést, amelyen a pártelnök mellett a Fejér megye 3-as választókörzeti jelölt, Molnos Levente vett részt.

A párt sajtóreferensétől megtudtuk: a többi rendezvényük „még alakulóban van”, március 21-én például tavaszi nagytakarítást tartanának Budapesten, de a pontos helyszín még bizonytalan, valamint családi napokat is terveznek majd Budapesten és vidéken. Ezekről elvileg a párthonlap hamarosan elkészülő „Rendezvények” menüpontja alatt lehet majd tájékozódni.

Új Dimenzió Párt (ÚDP)

A párt eseményeiről nyilvánosan jóformán semmi nem lelhető fel, a jelöltjeiket csak részben töltötték fel a honlapjukra, ahogy a programjukat is.

Kovács Szabolcs pártelnöktől sem tudtunk meg sokkal többet: szerdán azt mondta, hogy még a héten sajtótájékoztatót tartanak, és sajtóközleményt adnak ki, de még nem tudta, mikor. Szerinte más pártok sem töltöttek fel információt az összes jelöltjükről, „van, aki a 2008-as programjával kampányol”. Amikor megpróbáltunk konkrétumokra rákérdezni, mindig ugyanazt a választ kaptuk:

Folyamatban van minden.

Kevesebb mint egy hónappal a választások előtt rejtély, honnan tudhatnának meg többet a választók az ÚDP-ről, a Facebook-oldaluk utoljára március 8-án frissült, egy a fiatalok és a szabadidő viszonyát boncolgató poszttal.

Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM)

A pártnak szintén nem találtuk egyetlen nyilvánosan meghirdetett rendezvényét sem, de sajtómegkeresésünkre viszonylag részletesen reagáltak:

A kampányrendezvények előkészítése, szervezése jelenleg is folyamatban van, részletes tájékoztatást ezekről később tudunk adni. Ennek oka részben az, hogy sokáig bizonytalan volt, a párt milyen forrásokat tud ennek érdekében felhasználni. Amíg nem tudtuk bizonyosan, hogy sikerül-e országos listát állítani, illetve azt, hogy ezen hány jelöltünk szerepel, a kampányra felhasználható állami támogatás összegével sem tervezhettünk.

Most, hogy ez az információ a birtokunkban van, már véglegesíteni tudjuk előzetes elképzeléseinket. Egyelőre egy konkrétumról tudok beszámolni, egy egész napos mozgásra, sportolásra aktiváló szabadtéri tömegrendezvényről, amelyet március 30-án Pécsett tartanánk. A többi kampányeseményünk is elsősorban a mozgással, sportolással lesz összeköthető.

Később hozzátették, hogy összesen több mint 20 kampányrendezvényt terveznek „az ország szinte egész területén, értelemszerűen azokban a választókörzetekben, ahol képviselőjelöltjeink vannak”.

Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ)

A párt március 14-én 17 órától „A szabadság tavasza” címmel ünnepi megemlékezést tart Budapesten a Szabadság híd pesti oldalán.

Az eseményt a párt sajtóreferense is megerősítette, a továbbiakról viszont azt mondta, hogy most állítják össze az országos körút programját, ami még nem publikus.

Új Magyarország Párt (ÚMP)

A párt a Facebook-oldalán a következőt ígérte még január 26-án:

  • Az Új Magyarország Párt „unortodox” kampányra készül, plakátok, szórólapok és reklámok helyett apró problémákat szeretnénk megoldani, óvodákat, iskolákat, egyesületeket fogunk meglepni, könyvekkel, játékokkal, sportszerekkel, közterületeket, játszótereket veszünk kezelésbe, járdákat és utakat fogunk építeni, ivóvizet viszünk oda, ahol nincs, kátyúkat fogunk betömni,parlagon heverő földeket teszünk termővé, stb. Mi így képzeljük el a politikai tevékenységet!

Kerestük Táncsics Péter pártelnököt, hogy ez pontosan mit jelent, mi valósult meg belőle eddig, és mire lehet számítani a jövőben, de válasz helyett azzal vádolt minket, hogy hiába küld nekünk rengeteg pártközleményt, mi nem foglalkozunk velük. A levelezésünkben egyetlen levelet sem találtunk az Új Magyarország Párttól, ugyanakkor az ilyen közleményeket általában lehozó MTI archívumában is csak egyet, amiben azt tagadják, hogy közük lenne Zuschlag Jánoshoz:

Rendkívül jól szervezett, fiatal csapattal tudta összegyűjteni az országos listaállításhoz szükséges ajánlásokat az Új Magyarország Párt (ÚMP) a szervezet kommunikációs szakértőjének közlése szerint. Racker Béla volt MDF-es politikus szerdán, a Kossuth Rádió országos listát állító szervezeteket bemutató műsorsorozatában elmondta azt is, az ÚMP tevékenységében nem vesz részt Zuschlag János.

Továbbra sem tudjuk, hol találkozhatunk az ÚMP jelöltjeivel.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után kaptunk egy közleményt az ÚMP elnökétől, a következő szöveggel:

Megígértük,megtesszük, Az Új Magyarország Párt korábban "unortodox" kampányt hirdetett. Hisszük, valljuk,hogy a politikának az emberekről kell szólni, szerintünk a kampánynak is. Az ÚMP felhívja a figyelmet a legfiatalabb nemzedék problémáira. A mai napon 100.000 db meglepetéssel indulunk 100.000 kisgyermek arcára mosolyt csalni! Könyvet, kifestőt, rajzlapot, ceruzát, festéket, játékokat ajándékozunk civil partnereink segítségével!

kifestő

Munkáspárt

Thürmer Gyulát telefonon nem sikerült elérnünk, de a párt honlapjáról kiderül: március 14-én 10 órakor Szegeden, 14 órakor Hódmezővásárhelyen, 15-én 11 órakor pedig Budapest XIX. kerületében fog beszélni.

A helyszín mindhárom városban ugyanaz: a Kossuth szobornál.

Szociáldemokraták

Mint korábban megírtuk, Schmuck Andor pártja a Blaha Lujza téren kezdett ételosztásba, amit a választás napjáig folytatnak. A 27 napos akcióban mindennap délben közel 2000 adag meleg ételt osztanak ki.

Ezen kívül minden megyében terveznek egy kampánygyűlést, de ezekről még nincs pontos infromáció – tudtuk meg Árok Kornéltól, a párt szóvivőjétől.

Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI)

Szili Katalin korábbi MSZP-s házelnök szerdán Baján kampányolt, a továbbiakra nézve viszont meglepően őszinte választ kaptunk a sajtósától:

Ez nagyon-nagyon ad hoc jellegű nálunk.

Annyit mindenesetre megtudtunk, hogy „csütörtökön nem lesz semmi”, pénteken délelőtt egy budapesti eseményre készülnek, 15-én pedig vidéki eseményeik lesznek, de több részletet egyelőre nem árultak el.

Együtt 2014

Tiner György a Bajnaiék tervezett nevét korábban bejegyző pártjáról eddig nem sokat lehetett tudni, és ez most sem változott: elmondása szerint jelöltjeik helyben kampányolnak, „szervezés alatt” vannak a kampánygyűléseik, „az erőforrások elosztása miatt” pedig az utolsó két hétre fognak koncentrálni a kampányban.

Zöldek Pártja

A Farkas Bertalan űrhajóst is indító zöld párt szerda délutáni megkeresésünkre azt mondta, hogy „most lesz egy megbeszélésük az ügyben”, ezért nem tudtak konkrét kampányeseményeket említeni.

Kérésükre emailben elküldött kérdéseinkre a cikk megírásáig nem érkezett válasz.

Összefogás Párt

Szepessy Zsolt a baloldali összefogással névvitába keveredett pártja március 15-én a Batthyány téren kampányol, valamint országszerte lesznek kitelepüléseik, de ezekről a pártelnök egyelőre nem tudott információt adni.

Az Összefogás Kormányváltásra való átkeresztelésével gyakorlatilag lezárult névvita betetőzéseként a jövő héten Jókai bablevest fognak főzni a Jókai utcai MSZP-székháznál, de pontos időpont még nincsen. Szepessy az eseményről még annyit mondott, hogy „névtolvaj” feliratú táblákkal fognak megjelenni, a levesből pedig bárki kaphat majd (Szeppessyéknek van rutinja a köztéri gulyásfőzésben, tavaly Baján csináltak ilyet).

A pártelnök megjegyezte, hogy szerinte az, hogy az Összefogás Párt és a Kormányváltás listája végül egymás mellé került a szavazólapon, azt bizonyítja, hogy „a Jóistennek van humora”. (Az Összefogás név egyébként a korábbi verzió szerint sem szerepelt volna a szavazólapon, a baloldali választási pártszövetség csak kampányszlogenként használta.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?