Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Ipsos: Erősödik a Fidesz, a Jobbik és az LMP

2014.03.13. 12:03 Módosítva: 2014.03.13. 12:15
Az elmúlt egy hónapban a Fidesz-KDNP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek is nőtt a támogatottsága, míg a "kormányváltó baloldalé" változatlan maradt – közölte az Ipsos csütörtökön az MTI-vel. A március első felében végzett közvélemény-kutatás alapján egyre többen választanak pártot, erősödik a magyar lakosság választási kedve.
  • Fidesz: A februári 30-ról 32 százalékra bővítette táborát, utoljára három évvel ezelőtt volt ilyen sok szimpatizánsa.
  • MSZP–Együtt-PM–DK és a Liberálisok: A baloldali ellenzéki pártok közös listáját egy hónapja és most is a választókorú népesség 23 százaléka támogatta.
  • Jobbik: A támogatók aránya az utóbbi hónapban 9-ről 11 százalékra emelkedett. A párt január óta megduplázta támogatottságát, és a mostani parlamenti ciklus legjobb eredményét érte el.
  • LMP: A múltkori 2-ről 4 százalékosra gyarapította a velük leginkább szimpatizálók körét.

A pártot nem választók csoportja jelentős mértékben szűkült, a múltkori 35 helyett most csak 27 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba az Ipsos március 4. és 10. közötti, az ország felnőtt lakossága körében végzett mérése szerint. A legaktívabb szavazói körben, a biztos pártválasztók között a Fidesz-KDNP listájának 48 százaléka van, a baloldalnak 31. A Jobbik ebben a körben 15 százalékos, az LMP pedig megközelíti a bejutási küszöbértéket - 4 százalékon áll.

A Jobbik megduplázta táborát

Az Ipsos a választási kampány eddigi nyertesének a Jobbikot tartja. Két hónap alatt csaknem megduplázták a táborukat: januárban a lakosság 6 százaléka támogatta a pártot, most már 11 százalékon állnak (azaz nagyjából 900 ezer hívük van). Az új szavazók főképpen az aktív munkavállalói körből, a harmincas-negyvenes korosztályból, a középrétegekből, vidékről érkeztek a Jobbikhoz. Nagy többségüket kemény kormánykritika és erőteljes leváltó hangulat jellemzi, így csak kis hányaduknál valószínűsíthető, hogy a Fidesz felé fordulnak a hátralévő hetekben.

A kormánypárt is erősödött az utóbbi hónapokban, az év elején a népesség 28 százaléka támogatta, jelenleg 32 százaléknyi – körülbelül 2,6 millió – választópolgár sorakozik fel mögéjük,  állapította meg az Ipsos. A támogatói kör bővülése a 30 év alattiak és 60 év felettiek körében valamint a falvakban az átlagost jóval meghaladja.

Egyesültek a kormányváltók szavazói

Az elemzés alapján a baloldali-liberális pártok összefogása az alkotó pártok szavazóit maradéktalanul egyesítette. A 23 százalékos támogatottság 1,8 milliós tábort jelent. Az utóbbi hetek eseményei nem változtattak a kormányváltók támogatottságán. Nőtt viszont a baloldali összefogás híveinek aktivitási szintje és elszántsága, de politikusaiknak e tekintetben még vannak teendőik.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a kampány elmúlt hetei javították az LMP pozícióit is. Februárban még az elmúlt években megszokott 2 százalékos táborral rendelkeztek, most 4 százaléknyian nevezték meg leginkább kedvelt pártjukként, ami körülbelül háromszázezer támogatót jelent. Az Ipsos szerint továbbra is nagyon karakteres az LMP-szavazó: 40 év alatti, legalább érettségivel rendelkezik, szellemi munkát végez és nagyvárosokban él.

A fideszesek nagyon elmennek szavazni

Februárban a baloldal pártolóinak 53 százaléka ígérte, hogy elmegy voksolni, most 58 százalékuk. Egy hónapja kétharmaduk volt teljesen biztos abban, hogy politikai preferenciája (a baloldali összefogás támogatása) kitart a parlamenti választások napjáig, most háromnegyedük.

Jelenleg a Fidesz táborának lendülete a legnagyobb (csaknem kétharmaduk menne szavazni), a Jobbiknak kisebb a részvételi szándéka (59 százalékos), az LMP-tábor pedig különösen visszafogott (45 százalékuk tervezi, hogy ott lesz a választáson, ugyanennyien bizonytalankodnak, tizedük nem is akar megjelenni) – mérte az Ipsos.

A cég összegzése kitér arra, hogy ha csak a jelenleg biztos pártválasztók – tehát azok, akik eltökéltek részvételi szándékukban, és van is politikai erő, amelyre voksolnának – mennének el voksolni április 6-án, akkor nagyon alacsony, 42 százalékos részvétel lenne.

A magas részvétel jó lenne az ellenzéknek

Az Ipsos szerint ugyanakkor valószínű, hogy a kampány mozgósítani fogja a pártpreferenciával rendelkező, de a választáson való megjelenésben még bizonytalankodó választópolgárokat. Ha őket maradéktalanul sikerülne április 6-án elvinni, akkor 64-66 százalék körüli lehetne a részvételi arány.

Ebben az esetben az ellenzéki pártok 1-1 százalékponttal magasabb eredményt érnének el, mint a mostani biztos pártválasztók körében mért adataik, a Fidesz viszont 2-3 százalékpontot veszítene. Az ellenzéki pártok csak akkor kerülhetnek ennél közelebb a Fideszhez, ha nekik teljes mértékben sikerülne a meglévő szimpatizánsaikat elvinni az urnákhoz, a Fidesznek pedig nem – értékeli az Ipsos.

A részvételüket biztosra ígérő, de pártot maguknak nem találók a lakosság 7 százalékát teszik ki. Az Ipsos szerint ebből a bő félmilliós csoportból körülbelül 200 ezren a kormányváltó baloldal felé orientálódnak; az LMP-nek 100 ezer támogatója lehet innen, a Fidesznek és a Jobbiknak 50-50 ezer.