Árpád
-2 °C
3 °C

Kérdezzünk rá, hányan éltek vissza a nevünkkel!

2014.03.13. 15:03

Jogvédő szervezetek arra buzdítanak, hogy kérdezzük meg a választási irodáktól, melyik pártok éltek vissza a nevünkkel.

Tizennyolc, köztük korábban teljesen ismeretlen párt állított országos listát az idei választásra. Több beszámoló is érkezett arról, hogy a pártok adták-vették az ajánlásokat tartalmazó listákat és saját maguk hamisították a választópolgárok aláírásait. Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért ezért mintalevelet írt, amelyen bárki rákérdezhet: hány párt ajánlásgyűjtő ívén szerepel a neve.

Megkérdeztünk egy helyi választási irodát, hogy megtudhatjuk-e, hogy hány ajánlóíven szerepel a nevünk. Az iroda munkatársa azt mondta, hogy nekik 7300 oldalt kellene átnézniük ahhoz, hogy válaszolni tudjanak. Egyébként nem tudják, hogy egyáltalán kiadhatják-e ezt az információt. A Nemzeti Választási Irodához irányítottak minket.

DBELO20140217001
Fotó: Beliczay László

Az NVI szintén nem tudta megválaszolni ezt a jogi kérdést, ők azt mondták, hogy keressük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. A NAIH csütörtök délutánra ígért választ az ügyben.

Az EKINT, a Helsinki és a TASZ azzal érvel, hogy alapvető jog az, hogy megtudhassuk: kik és milyen adatot kezelnek rólunk. Az, hogy milyen pártok választáson való indulását támogatja egy választópolgár, személyes adat, amelyet a három szervezet szerint a választási irodák kezelnek (náluk vannak az ajánlást tartalmazó papírok). Ezért a lakóhelyünk szerinti választási irodánál rákérdezhetünk, hogy hány jelölt indulását támogatta a – saját vagy hamisított – aláírásunk

Nincs statisztika

A Nemzeti Választási Bizottság korábban kimutatást kért a Nemzeti Választási Irodától arra vonatkozóan, hogy hányan tettek többes ajánlást, illetve hány ajánlást tettek a több jelöltet ajánló választópolgárok. Az NVI viszont azt mondta, hogy nincs erre vonatkozó statisztikája, ezért ezt a kérdést ilyen módon nem lehet vizsgálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?