Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kikelt az első rétisas fióka a Hortobágyon

2014.03.13. 21:27

Csütörtökön 13:42 órakor kikelt az első rétisasfióka a Hortobágyi Nemzeti Park területén abban a fészekben, amit a Természetfilm.hu csapata és a nemzeti park bekamerázott. rétisasfióka

A fészket február eleje óta több ezren figyelték a Ustreamen, mivel a természetvédők "természetfotós" pályázatot írtak ki a nézőknek. Az első képet Feller György töltötte fel (itt nézhető meg) a kikelő fiókáról - tudtuk meg Kiss Ágnestől, a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely munkatársától.


A bekamerázott fészekben egyébként még két tojás van, ami elég nagy szám, mivel a rétisasok általában két tojást tojnak. A nemzeti park területén és közvetlen környékén 21 költőpárt számoltak meg a szakemberek. A fiókák kikelését és fejlődését június közepéig lehet megfigyelni online.

retisas fioka3 horvath tibor
Fotó: Horváth Tibor

A rétisas igen érzékeny, óvatos faj. A szabad természetben közelről, nagyon nehéz megfigyelni anélkül, hogy megzavarnánk. A fészekhez a költés megkezdése előtt kihelyezett kamerát megszokták, így viselkedésük teljesen természetes. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy a fajról természetes közegében, zavarás mentesen tudjunk információt gyűjteni. A közvetítés segítségével azok is megismerhetik őket, akiknek kevés lehetőségük van kijutni a természetbe.

A rétisas magyarországi fészkelő állománya jelenleg 250-280 pár. Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint. A természetvédelmi erőfeszítéseknek hála a költő populáció stabil. Azonban a közelmúltban tapasztalt, ragadozómadarakat ért mérgezéses eseteknek gyakran esnek áldozatául. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyilvántartása szerint 2000 óta 176 sas esett mérgezés, lelövés vagy fészekpusztítás áldozatául.