Mesterházytól vár választ Simon eltitkolt vagyonáról Rubovszky

2014.03.13. 12:52 Módosítva: 2014.03.13. 14:03

Levélben tájékoztatta Mesterházy Attilát Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke arról, hogy a testület úgy döntött: meghívja következő, március 24-i ülésére is a szocialisták frakcióvezetőjét annak tisztázása érdekében, hogy Simon Gábor volt MSZP-s képviselő eltitkolt százmillióinak van-e köze a politikai élethez.

Rubovszky György az MTI-hez csütörtökön eljuttatott, Mesterházy Attilának címzett levelében úgy fogalmaz: a bizottság eddigi vizsgálódása során egyetlen adat merült fel arra, hogy az eltitkolt pénznek nincsen köze a politikai élethez, ez pedig Mesterházy Attila nyilvánosan tett nyilatkozata. 

Azt írta, a kérdés tisztázása a politikai felelősség szempontjából feltétlenül szükséges, és a tisztázás fontosságát Simon Gábor idő közben megtörtént őrizetbe vétele csak fokozza. Kérte Mesterházy Attilát, hogy ha a bizottság ülésén nem tud megjelenni, részletesen tárja fel azokat az okokat, amelyek alapján azt nyilatkozta, hogy a kérdéses összeg Simon Gábor előéletéből származó "forrásfelhalmozás".

Mesterházy nem megy el

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a választási kampány részének tartja a mentelmi bizottság összehívását és jelezte, hogy ebben nem kíván részt venni. Mesterházy Attila kifejtette: Simon Gábor lemondott valamennyi párttisztségéről, kilépett a szocialista pártból, visszalépett a képviselő-jelöltségtől, és lemondott parlamenti mandátumáról.

Mesterházy Attila idézte Simon Gábor korábbi közleményét, amelyben a volt elnök-helyettes úgy fogalmaz: "a személyemhez kötődő összeggel el tudok számolni, annak eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs. Így, a XVIII. kerülettel kapcsolatos találgatásoknak sincs alapjuk". Az ellenzéki politikus leszögezte: ennél több információval nem rendelkezik.

Álláspontja szerint az MSZP egyértelműen elhatárolódott az ügytől és világossá tette, hogy az igazság felderítését alapvető fontosságúnak tartja, de ezt csak az erre hivatott szervek útján lehet elérni. A pártelnök jelezte: a hatályos jogszabályok alapján a mentelmi bizottságnak nincs hatásköre és eszközrendszere arra, hogy további vizsgálatot folytasson; Simon Gábor ügyében az ügyészség folytat eljárást, a nyomozás folyamatban van.

"Vagy magának, vagy másoknak, de falaz"

Hétfőn Rubovszky György a bizottság elnöke a testület zárt ülése után azt mondta, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottságának álláspontja szerint, az a gyanú merül fel, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakióvezetője "falaz" a Simon-ügyben.

A kormánypárti politikus elmondta, hogy Mesterházy Attila meghívásukra nem jelent meg a bizottság előtt. Mint mondta, "durva hangú, kioktató" levelet küldött, melyben közölte, hogy az ügyben az ügyészség nyomoz, a bizottságnak nincs joga ehhez, az ügyről pedig nincs új információja, ezért nem vesz részt az ülésen.

Rubovszky György azt mondta, a bizottsági ülésen felvetette, hogy ez a magatartás arra a gyanúra hívja fel a figyelmet, hogy "Mesterházy Attila vagy saját magának, vagy csak másoknak, de falaz az ügyben". Ezt az álláspontját a bizottság öt igen, egy nem szavazattal támogatta. Szerinte a szocialisták távolmaradása a bizottság üléséről a Simon-ügy kezdete óta, az össznépi falazás gyanúját erősíti.

Schiffer András (LMP) az ülésről távozóban azt mondta, a bizottságnak nincs lehetősége az elfogadott álláspontban gyanút megfogalmazni, vagyis nem lehet burkoltan bűncselekménnyel megvádolni valakit. Elmondta, ő ezzel az állásponttal nem értett egyet, mert semmilyen arra utaló adat nincs, hogy ez a pénz a szocialista párté lett volna. A politikus felháborítónak tartja ugyanakkor, hogy bizottsági tagok bojkottálják a testület munkáját.