Szilárda
-4 °C
3 °C

Nem a horvát állam kampányol a címeres óriásplakátokon

2014.03.13. 07:19

Nem tévesztették el az országot, és nem is a horvát állam folytat kampányt azokon a horvát nyelvű óriásplakátokon, amelyek több helyen láthatók Budapesten, Sopronban, Szombathelyen, Nagykanizsán, Pécsen vagy Baján. A hirdetéseket különböző méretben az Országos Horvát Önkormányzat megbízásából tették ki közel száz helyen, válaszolták kérdésünkre az országos központban. A plakátokon arra buzdítják az itt élő horvátokat, hogy regisztrálják magukat a nemzetiségi névjegyzékbe, majd pedig szavazzanak a nemzetiségi listára.

001 14 03 10 horvat valasztasi plakat
Fotó: Adrián Zoltán

Horvátország nem támogatja pénzzel az itteni kampányt, mert semmilyen módon nem kíván beavatkozni a magyar belpolitikába, hangsúlyozták a horvát önkormányzatnál. Az országos listát állító pártokhoz hasonlóan a nemzetiségi önkormányzatok is kaptak pénzt kampányköltségekre.

Az Országos Horvát Önkormányzat leginkább egy kormányközi vegyes bizottságon keresztül kaphat támogatásokat a horvát államtól. Ez a bizottság dönt kölcsönösségi alapon a támogatásokról, azaz a magyar állam is segíti pénzzel az ott élő magyar kisebbséget. Néhány évvel ezelőtt a horvát állam hathatós támogatásával adtak át egy óvodát, kollégiumot és sportudvart Hercegszántón.

Magyarországon körülbelül 70 ezer horvát él. A nemzetiségi névjegyzékbe több mint 2600-an jelentkeztek. A kisebbségek akkor kaphatnak kedvezményes mandátumot az országgyűlésben, ha az összes országos listás szavazat per 93 per 4 szavazatot szereznek. Ha ez nem lesz meg, akkor a horvátokat és más kisebbségeket nemzetiségi szószóló képviselheti az országgyűlésben. 
 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!