Jenő
-3 °C
6 °C

Pert nyerhetnek a bilincsben elvitt politikusok

2014.03.13. 09:20 Módosítva: 2014-03-13 11:07:27

A Fővárosi Törvényszék precedensértékű, bár egyelőre nem jogerős ítélete szerint rendőri intézkedéskor csak azt lehet megbilincselni, aki ténylegesen ellenállást tanúsít – olvasható a Népszabadságban. Nyári Zsolt az Indexhez eljuttatott levele szerint ugyanakkor "a keddi tárgyalás ítélete a másodfokú tárgyalás volt, tehát az ítélet jogerőre emelkedett".

Ha valakire annak ellenére tesznek bilincset, az jó eséllyel indíthat emberi méltóságának megsértése miatt személyiségi jogi pert. Azok is, akikre hajnalban a lakásukon rátörnek, és gyakran a sajtó jelenléte mellett vasba verve visznek el, majd később vezetőszíjon rángatnak. Mint ismert, szerdán hasonló módon vitték be Simon Gábort a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, vezetőszíjon és bilincsben vezették be a tárgyalóterembe.

A Fővárosi Törvényszék Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivőjének esetében hozta meg döntését. Nyárit amiatt állították elő, mert 2012. május 1-jén a Városligetben a zakójára ugyanis vörös csillagot tűzött ki, és a rendőri felszólítás ellenére nem vette le a tiltott önkényuralmi jelképet. Nyári tudomásul vette az előállítást, ennek ellenére az elszállítására kirendelt rabomobilba már bilincsbe verve ültették be, és a Gyorskocsi utcai fogdában is vezetőszáron vitték a kihallgatásra.

Kovaliczky Ágota tanácsvezető bíró szerdán kihirdetett ítéletének szóbeli indoklásában kifejtette: az intézkedés során a rendőrök megsértették az arányosság és a fokozatosság elvét. Emiatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak kétszázezer forint nem vagyoni kártérítést is meg kell fizetnie.

"A rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat alapján egyébként bármilyen kényszerintézkedésre csak az intézkedés alá vont személy ellenszegülésének megtörése érdekében van lehetőség, és akkor is be kell tartani bizonyos sorrendet: elsőként testi kényszert lehetne alkalmazni, és csak utána jöhetne a bilincs" - írja a lap.

A bírói döntés alapján mindazok jó eséllyel pert indíthatnak, akiket öt éven belül hasonló körülmények között állítottak elő. Többek között Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját, a sukorói telekcsere-szerződés miatt indult büntetőügy elsőrendű gyanúsítottját is hasonló körülmények között vitték be az első kihallgatásra, majd az előzetes letartóztatása alatt később szintén csak bilincsbe verve hagyhatta el a zárkát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?