Egy MSZP-snek tűrnie kell a pocskondiázást

2014.03.14. 07:47
Az MSZP politikusának tűrnie kell a kemény kritikát, még ha nevét erőszakos nemi közösüléssel is hozzák összefüggésbe. A Fidesz politikusának viszont kijár a nyomozás – erre az álláspontra jutott a BRFK VI. kerületi bűnügyi osztálya. Zuglóban Tóth Csaba szocialista és Papcsák Ferenc fideszes jelölt két megtévesztésig hasonló kampányszennylappal ment egymásnak. Mindketten feljelentést tettek a másik ellen, de a rendőrök csak a Papcsákot ért rágalmazást vizsgálják.

Elég volt!

Ez volt a címe annak a választási bulvárlapnak, amelyet Papcsák Ferenc képével az első oldalon októberben dobáltak be a zuglói postaládákba. A Societas, az MSZP ifjúsági szervezete által jegyzett újság többek között százmilliós kenőpénz zsebre tételével vádolta a kerület polgármesterét, aki egyben a Fidesz országgyűlési jelöltje.

A négyoldalas újság az akkoriban nyilvánosságra került titkos hangfelvétel sztorija alapján próbálta meg korrupció gyanújába hozni a Papcsákot, és az egykori elszámoltató kormánybiztos elszámoltatására biztatta a lakókat.

A bulvárcsatában a szennylapra rövid időn belül ellenszennylap lett a válasz, és megszületett a kormányoldali négyoldalas is, amelyet – vélhetően összezavarási célzattal – szintén Elég volt! címmel, a szocialistákéhoz teljesen hasonló formátumban jelentettek meg és szórtak szét ugyanazokba a postaládákba.

A Fidelitas kiadásában készült Elég volt! főként régi szombathelyi sztorikkal támadott vissza, és többek között az Index egykori cikkeiből ollózva gyűjtött terhelőnek látszó szemelvényeket Tóth Csabáról. A címlap azonban olyan súlyosra sikerült, amely egy köztörvényes bűnöző képére festette át a szocialista jelöltet, akinek a neve mellé oda lehet írni, hogy

erőszakos nemi közösülés, büntetőeljárás, bizonyíték eltüntetése, rabosítás.

Tóth aljas indokból elkövetett nagy nyilvánosság előtti rágalmazás és becsületsértés miatt januárban feljelentést tett a rendőrségen. Az ügy területi illetékesség alapján a VI. kerületi kapitányságon landolt, mivel a Fidelitasnak a Lendvai utcai Fidesz-székházban van a bejelentett központja.

Az ügy azonban így is két hét alatt végetért, mert a bűnügyi osztály vezetője január végén elutasította a feljelentést, amit azzal indokolt, hogy

Tóth Csaba országgyűlési képviselő, az MSZP politikusa. A kifogásolt tartalmú irat politikai jellegű. Az Alkotmánybíróság határozata alapján a közszereplőnek adott esetben el kell viselnie a kemény kritikát is. Erre figyelemmel a feljelentés alapján sérelmére elkövetett rágalmazást, becsületsértést vagy más bűncselekményt nem lehet megállapítani.

Három héttel később azonban a VI. kerületi rendőrségen ugyanaz a főosztályvezető, aki az elutasító határozatot aláírta, felszólítást küldött a Sociestas – szintén a VI. kerületben található – központjába, és tájékoztatást kért a szervezet elnökétől az általuk kiadott 2013. októberi Elég volt! szerzőiről, mert eljárás folyik ismeretlen tettes ellen rágalmazás megalapozott gyanújával. Ezután Tóthék panasszal éltek az elutasítás ellen.

Az Alkotmánybíróság (AB) egyébként a napokban döntött a közéleti szereplők bírálhatóságát újraszabályozó Ptk.-passzusokról, és megsemmisítette azokat. Az AB szerint a politikusoknak valóban tűrniük kell a sajtó kritikáját, és nincs szükség a "közérdek" igazolására ahhoz, hogy bírálni lehessen őket. A testület szerint azonban a véleményszabadság a közügyekkel kapcsolatban értendő, a személyiségvédelem, a családi és magánélet védelme azonban a közszereplő politikusokat is megilleti.