Natália
1 °C
7 °C

Egy MSZP-snek tűrnie kell a pocskondiázást

2014.03.14. 07:47
Az MSZP politikusának tűrnie kell a kemény kritikát, még ha nevét erőszakos nemi közösüléssel is hozzák összefüggésbe. A Fidesz politikusának viszont kijár a nyomozás – erre az álláspontra jutott a BRFK VI. kerületi bűnügyi osztálya. Zuglóban Tóth Csaba szocialista és Papcsák Ferenc fideszes jelölt két megtévesztésig hasonló kampányszennylappal ment egymásnak. Mindketten feljelentést tettek a másik ellen, de a rendőrök csak a Papcsákot ért rágalmazást vizsgálják.

Elég volt!

Ez volt a címe annak a választási bulvárlapnak, amelyet Papcsák Ferenc képével az első oldalon októberben dobáltak be a zuglói postaládákba. A Societas, az MSZP ifjúsági szervezete által jegyzett újság többek között százmilliós kenőpénz zsebre tételével vádolta a kerület polgármesterét, aki egyben a Fidesz országgyűlési jelöltje.

A négyoldalas újság az akkoriban nyilvánosságra került titkos hangfelvétel sztorija alapján próbálta meg korrupció gyanújába hozni a Papcsákot, és az egykori elszámoltató kormánybiztos elszámoltatására biztatta a lakókat.

A bulvárcsatában a szennylapra rövid időn belül ellenszennylap lett a válasz, és megszületett a kormányoldali négyoldalas is, amelyet – vélhetően összezavarási célzattal – szintén Elég volt! címmel, a szocialistákéhoz teljesen hasonló formátumban jelentettek meg és szórtak szét ugyanazokba a postaládákba.

A Fidelitas kiadásában készült Elég volt! főként régi szombathelyi sztorikkal támadott vissza, és többek között az Index egykori cikkeiből ollózva gyűjtött terhelőnek látszó szemelvényeket Tóth Csabáról. A címlap azonban olyan súlyosra sikerült, amely egy köztörvényes bűnöző képére festette át a szocialista jelöltet, akinek a neve mellé oda lehet írni, hogy

erőszakos nemi közösülés, büntetőeljárás, bizonyíték eltüntetése, rabosítás.

Tóth aljas indokból elkövetett nagy nyilvánosság előtti rágalmazás és becsületsértés miatt januárban feljelentést tett a rendőrségen. Az ügy területi illetékesség alapján a VI. kerületi kapitányságon landolt, mivel a Fidelitasnak a Lendvai utcai Fidesz-székházban van a bejelentett központja.

Az ügy azonban így is két hét alatt végetért, mert a bűnügyi osztály vezetője január végén elutasította a feljelentést, amit azzal indokolt, hogy

Tóth Csaba országgyűlési képviselő, az MSZP politikusa. A kifogásolt tartalmú irat politikai jellegű. Az Alkotmánybíróság határozata alapján a közszereplőnek adott esetben el kell viselnie a kemény kritikát is. Erre figyelemmel a feljelentés alapján sérelmére elkövetett rágalmazást, becsületsértést vagy más bűncselekményt nem lehet megállapítani.

Három héttel később azonban a VI. kerületi rendőrségen ugyanaz a főosztályvezető, aki az elutasító határozatot aláírta, felszólítást küldött a Sociestas – szintén a VI. kerületben található – központjába, és tájékoztatást kért a szervezet elnökétől az általuk kiadott 2013. októberi Elég volt! szerzőiről, mert eljárás folyik ismeretlen tettes ellen rágalmazás megalapozott gyanújával. Ezután Tóthék panasszal éltek az elutasítás ellen.

Az Alkotmánybíróság (AB) egyébként a napokban döntött a közéleti szereplők bírálhatóságát újraszabályozó Ptk.-passzusokról, és megsemmisítette azokat. Az AB szerint a politikusoknak valóban tűrniük kell a sajtó kritikáját, és nincs szükség a "közérdek" igazolására ahhoz, hogy bírálni lehessen őket. A testület szerint azonban a véleményszabadság a közügyekkel kapcsolatban értendő, a személyiségvédelem, a családi és magánélet védelme azonban a közszereplő politikusokat is megilleti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?