Tanulságos animáció az elöregedésről

2014.03.16. 18:30

A KSH animált formában tette közzé a magyar társadalom nemek és életkor szerinti megoszlásának archív és jelenlegi adatait, valamint a következő évtizedekre vonatkozó becsléseit.

Az 1870-től 2060-ig bemutatott idősoron az látszik: a korfa látványosan tolódik az egyre idősebb kohorszok felé, míg a korfa alja – a gyerekvállalási kedv hanyatlásával – 1976-tól kezdve folyamatosan szűkül.

A népességszám alakulásában is érdekes trendek figyelhetőek meg: míg a kiegyezés korától a II. világháborúig Magyarország népessége drasztikusan nőtt (5 millióról több mint 9 millióra), a növekedés az '50-es évektől kezdve lelassult, majd 1981-ben a trend visszafordult, és azóta is folyamatosan csökken a népesség.

Jelenleg az 59 évesek és a 38 évesek vannak a legtöbben Magyarországon, de ha bejönnek a KSH becslései, akkor 2060-ban már a 68 éveseké lesz a legnépesebb kohorsz, a korfa 80 év környékén kezd majd felfelé keskenyedni, a népesség pedig 8 millió alá süllyed.

Nézze meg az eredeti grafikonokat a KSH oldalán, egérrel is lehet görgetni az időt, de az animált verzió is rendkívül tanulságos.