Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A horvát honvédelmi tárca cáfolja Hendét

2014.03.17. 20:03

Horvátország nem kérte Magyarországtól, hogy a magyar légierő lássa el a horvát légtér védelmét

- írja hétfői keltezéssel honlapján a horvát nemzetvédelmi minisztérium (MORH). Az MTI szerint a MORH honlapján az jelent meg, hogy  a horvát fegyveres erők képesek a légterük ellenőrzésére és védelmére, és ezt képességet a jövőben is biztosítani tudják.

A horvát-magyar együttműködésről Hende Csaba honvédelmi miniszter beszélt vasárnap Kunszálláson. Az MTI vasárnapi tudósítása szerint Hende Kunszálláson azt jelentette be, hogy Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére.

Hende vasárnapi elmondása szerint a kérést a visegrádi négyek (V4) és a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai honvédelmi minisztereinek tanácskozásán fogalmazták meg a múlt héten.

A MORH szerint viszont a Közép-európai Védelmi Együttműködés országainak találkozóján részt vett ugyan a horvát honvédelmi miniszterhelyettes, de a tárgyaláson nem volt szó az említett kérdésekről, és kétoldalú horvát-magyar szerződésről sem egyeztettek.

Hende vasárnap arról beszélt: az, hogy  magyar honvédség Szlovénia után Horvátország légtérvédelmében is részt fog venni, annak köszönhető, hogy Magyarországnak negyedik generációs harci gépei vannak, és a térségben egyedül a magyar honvédségnek van meg ez a képessége.

A horvát közlemény a honvedelem.hu cikkére hivatkozik.

  Hétfő este kerestük a magyar Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát az ügyben, de nem kívánnak reagálni a horvát közleményre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?